Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 6-03-2019, 23:10
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανοίγει… τα φτερά της και πάει στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στην Καλαβρία, για να συναντήσει τη Μεγάλη Ελλάδα.

Από τις 8 Μαρτίου έως τον Μάιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρήγιο της Καλαβρίας θα φιλοξενήσει αρχαιότητες από τη Δωδώνη, το ιερό και πολιτικό κέντρο των Ηπειρωτών. Η «φιλοξενία» γίνεται στο πλαίσιο διοργάνωσης έκθεσης με τίτλο: «Το ιερό της Δωδώνης και η Μεγάλη Ελλάδα» και αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου με το Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Η έκθεση αποσκοπεί στην παρουσίαση της σημασίας των πολύχρονων και πολύμορφων σχέσεων του ιερού και του μαντείου της Δωδώνης και της Ηπείρου με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, από τον αποικισμό, τον Αλέξανδρο Α΄ τον Μολοσσό, τον Πύρρο και το Κοινό των Ηπειρωτών έως τον Οκταβιανό Αύγουστο και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Η έκθεση, με επίκεντρο τη Δωδώνη, θα περιλαμβάνει αντικείμενα και των συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρήγιο της Καλαβρίας, ορισμένα εκ των οποίων είναι σπάνια και άγνωστα, τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά, σε συνάρτηση με τα προερχόμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Θα υπάρχουν δύο θεματικές ενότητες: η πρώτη είναι αφιερωμένη στο Ιερό και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με έμφαση στην φηγό και τα χρηστήρια ελάσματα, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στην έκθεση αντικειμένων σχετικών με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας που μνημονεύονται στα κείμενα των χρηστηρίων ελασμάτων και βρίσκονται στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρήγιο.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καλαβρία είναι ιδιαίτερα γνωστό για τους δύο περίφημους χάλκινους ανδριάντες των πολεμιστών. Πρόκειται για τους «πολεμιστές του Ριάτσε» οι οποίοι είχαν βρεθεί τη δεκαετία του ’70 σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο ομώνυμο χωριό Ριάτσε. Δύο πρωτότυπα αγάλματα του 5ου π.Χ. αιώνα, που μεταφέρονταν με πλοίο ως λάφυρα ή εμπορεύματα από την Ελλάδα στη Ρώμη μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους (146 π.Χ.) .

«Η έκθεση συνιστά εξαιρετική πολιτιστική πρωτοβουλία και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο της Δωδώνης, του αρχαιότερου μαντείου των αρχαίων Ελλήνων και των κατοίκων της Μεγάλης Ελλάδας, όσο και της γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας του υπουργείου μας σε διεθνές επίπεδο, η οποία, αν μη τι άλλο, προβάλλει και αναδεικνύει το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με προϊστάμενο τον Κώστα Σουέρεφ.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα