Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Ο δρόμος ενός αρχιτέκτονα

Εικόνα του άρθρου Ο δρόμος ενός αρχιτέκτονα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2020, 10:44

O Βασίλειος Κουρεμένος ήταν αρχιτέκτονας.

Γεννήθηκε στις Βουλιαράτες, το 1857.

150 χρόνια αργότερα, το όνομά του έγινε γνωστό και εκτός του κύκλου των αρχιτεκτόνων. Τότε, το Υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Μιχάλη Λιάπη, ξαδέρφου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει την «οικία Κουρεμένου», στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και να την κατεδαφίσει, γιατί έκρυβε τη θέα από το υπό κατασκευή τότε μουσείο της Ακρόπολης.

Η «μικρή πολυκατοικία» της οδού Αεροπαγίτου 17, χτίστηκε το 1930 με σχέδια του Κουρεμένου. Το 1978 χαρακτηρίστηκε διατηρητέα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1988 «μνημείο τέχνης».

Ο Κουρεμένος υπήρξε πολλά πράγματα ακόμα. Εργάστηκε στο Παρίσι, στις αρχές του 20ου αιώνα και αργότερα στην Ιρλανδία, στην Κωνσταντινούπολη και αλλού. Ένα από τα έργα του, αυτό της βασίλισσας Βικτωρίας στο Δουβλίνο, κατέληξε αργότερα στην Αυστραλία.


Διαβάστε επίσης: Β. Κουρεμένος, ο αρχιτέκτονας που αργήσαμε να γνωρίσουμε


Τα έργα του αποφοίτου της Ecole des Beaux-Arts ήταν έντονα επηρεασμένα από νεωτερισμούς και το ρεύμα αρτ ντεκό.

Το 1924 ο Κουρεμένος έγινε καθηγητής στο ΕΜΠ και στα λίγα χρόνια της θητείας του εκεί, θα γραφόταν μια από τις πιο γνωστές ακαδημαϊκές κόντρες του μεσοπολέμου, μεταξύ άλλων με τον επίσης διακεκριμένο αρχιτέκτονα, Δημήτρη Πικιώνη.

Το κτίριο της Αεροπαγίτου τελικά «τη γλίτωσε». Στην ίδια περιοχή σήμερα κατασκευάζεται ξενοδοχείο, για το οποίο το υπουργείο δεν εγείρει πια θέματα «προσαρμοστικότητας» στο αρχιτεκτονικό και οικιστικό περιβάλλον της Ακρόπολης.

Ο Κουρεμένος πέθανε το 1957. Το όνομά του, έχει στα Γιάννενα ένας μικρός δρόμος κοντά στη γειτονιά της Καραβατιάς, πάνω από το Άλσος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back