Ντοτη3 kordas piso
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

O δημοτικός σύμβουλος που αγωνίστηκε για το πράσινο και τη δημοκρατία

Εικόνα του άρθρου O δημοτικός σύμβουλος που αγωνίστηκε για το πράσινο και τη δημοκρατία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2026, 08:34
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στον Μώλο, ένα μικρός δρόμος που είναι κάθετος στη Σούτσου , φέρει το όνομα ενός ανθρώπου που αγάπησε τα λουλούδια και το πράσινο.

Ο Δημήτρης Μακρής γεννήθηκε στη Σαμαρίνα το 1906, μεγάλωσε όμως στα Γιάννενα και θήτευσε στη Ζωσιμαία.

Ήταν ενεργός πολιτικά από πολύ νωρίς, όπως και από νωρίς διώχθηκε για τις πολιτικές του θέσεις. Το 1935 ήταν γραμματέας του κινήματος της Δημοκρατικής Άμυνας στα Γιάννενα. Η αποτυχία του κινήματος της 1ης Μαρτίου ενάντια στη φιλοβασιλική κυβέρνηση Τσαλδάρη, επέφερε και τις διώξεις (και εκτελέσεις μερικών αξιωματικών). Ο Μακρής πέρασε έκτακτο στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 μηνών.

Πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και κατόπιν, πέρασε στις γραμμές του ΕΛΑΣ, ως αξιωματικός.

Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων το 1964 με τον δήμαρχο Μελανίδη. Η χούντα τον καθαίρεσε και αυτόν και επανήλθε το 1974, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Επανεξελέγη το 1975.

Ο Μακρής ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το πράσινο στην πόλη και γενικότερα, την «αρχιτεκτονική περιβάλλοντος». Ήταν τέτοια η «τριβή» του με το θέμα, που το 1982 ανακηρύχθηκε «επίτιμος δημοτικός συνεργάτης» σε τέτοια θέματα, από τη δημοτικό συμβούλιο, επί θητείας Κατσαδήμα.

Ο Μακρής πέθανε το 1986.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
drosia agenda syndromi piso