Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο δήμαρχος Ζίτσας, τα δημοτικά τέλη και ο ΦοΔΣΑ

Εικόνα του άρθρου Ο δήμαρχος Ζίτσας, τα δημοτικά τέλη και ο ΦοΔΣΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2021, 15:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρώτο σχόλιο για την ξαφνική χρηματοδότηση των 500.000 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια Ηπείρου για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) προς τους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής ήρθε από τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο.

Διαβάστε: Και... ξαφνικά 500.000 ευρώ για τα σκουπίδια 

Κάθε άλλο παρά μη αναμενόμενος είναι αυτός ο σχολιασμός από τον κ. Πλιάκο, ο οποίος είναι από τους αυτοδιοικητικούς που δεν πολυσυμπαθούν τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου.

Εκ των πραγμάτων ο κ. Πλιάκος συμφωνεί απόλυτα με αυτή την κυβερνητική απόφαση που έρχεται να νομιμοποιήσει τους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που εκ του νόμου ανήκει στους Δήμους.

«Αποτελεί οικονομική ανάσα για τους Δήμους της Ηπείρου και τους δημότες μας, καθώς μας απαλλάσσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από τα τέλη μεταφοράς του υπολείμματος» σχολιάζει ο κ. Πλιάκος. Και προφανώς κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει μαζί του –μόνο που η χρηματοδότηση αυτή θα μπορούσε να δοθεί στον ΦοΔΣΑ.

Βέβαια ο δήμαρχος Ζίτσας θεωρεί τον ΦοΔΣΑ αποκλειστικά υπεύθυνο για το μεγαλύτερο κόστος των ανταποδοτικών τελών, κι όχι προφανώς την ίδια τη διαχείριση των απορριμμάτων η οποία εκ των πραγμάτων είναι πιο ακριβή από τη διαχείριση χωματερών ή ΧΥΤΑ, ή τις πολιτικές που εφαρμόζει ή δεν εφαρμόζει ο Δήμος για τη μείωση του κόστους σε όλους τους τομείς των ανταποδοτικών τελών.

Kαι για άλλη μια φορά ο κ. Πλάκος θέτει επί τάπητος το λειτουργικό κόστος του ΦοΔΣΑ, για το οποίο εύχεται «να απαλλαγούμε» όπως αναφέρει. «Αν καταφέρουμε να απαλλαγούμε και από το υπέρογκο λειτουργικό κόστος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α), τότε σε ό,τι αφορά στον Δήμο Ζίτσας θα μπορούμε του χρόνου τέτοια εποχή να εξετάζουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ανταποδοτικών τελών» τονίζει.

Ο Δήμος Ζίτσας, παρεμπιπτόντως, ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να μην αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη για το 2022. Η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί, πιο συγκεκριμένα, τη φράση ότι τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη παραμένουν «σταθερά μειωμένα και για το 2022»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back