Η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων είναι ένα επίσημο γεγονός πλέον, με εγκαίνια, κορδέλες, ομιλίες και ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τέτοιου μεγέθους και σημασίας έργα.
Ο Δήμος Ιωαννιτών και η ΔΕΥΑΙ στη σημερινή (10/12) εκδήλωση, έδωσαν και έναν ενωτικό τόνο, καλώντας και τον γενικό γραμματέα συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκο, αλλά και τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργό Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση.
Κάλεσαν επίσης και πρώην προέδρους της ΔΕΥΑΙ και μέλη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι απλά ένα τεχνικό επίτευγμα, αλλά η μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης, ανοίγοντας την εκδήλωση και μετά από τα σχόλια για τον καιρό (που από καταρρακτώδη βροχή, πέρασε στον ήλιο), έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του έργου, τις δυσκολίες του, τους κινδύνους απένταξης, αλλά και τη περιβαλλοντική βαρύτητά του.
«Είναι χρέος μας να αναστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδιώτης.
Όσο για το έργο, τόνισε ότι «κινδύνεψε με απένταξη και μεγάλη και ψυχοφθόρα προσπάθεια, το επανεντάξαμε».
Η νέα «πτέρυγα» του βιολογικού έχει φέρουσα δυνατότητα κάλυψης 240.000 κατοίκων και πλέον, ενώ κόστισε περί τα 20 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παπαδιώτης κάλεσε από μικροφώνου τον κ. Γραφάκο να προλάβει η πολιτεία τις νέες προδιαγραφές διαχείρισης αποβλήτων και να θωρακιστούν τα δημόσια έργα, με οδηγό (προς αποφυγή) το παράδειγμα της ΔΕΥΑΙ και του βιολογικού.
Ο κ. Μπέγκας στη δική του ομιλία τόνισε ότι το έργο αντιμετώπισε «προκλήσεις, καθυστερήσεις, ακόμα και παρακωλυματικές ενέργειες».
Τόνισε επίσης ότι ήταν μια «συλλογική προσπάθεια» και ευχαρίστησε, τόσο τον κ. Χαρίτση, όσο και τον κ. Γραφάκο για τη συμβολή τους.
Εκτός από τις αβρότητες, δεν έλειψαν και οι προσεκτικές αιχμές. Εκτός από τις «παρακωλυματικές ενέργειες» που ανέφερε ο δήμαρχος, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, υπό δημόσια διαχείριση το νερό. Ο κ. Παπαδιώτης «πήρε την πάσα» και απευθύνθηκε και αυτός στον κ. Γραφάκο, για το ίδιο θέμα.
Ο κ. Γραφάκος ήταν επίσης στο κλίμα αβρότητας: «Δεν έκανα το παραμικρό γι αυτό το έργο. Δεν ζητήθηκε η συμβολή μου γιατί είχαν δρομολογηθεί όλα με επάρκεια» τόνισε. Περαιτέρω, αναφέρθηκε σε έργα που υπόκεινται στην παρούσα διαχείριση, όπως η επένδυση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επεξεργασία της λυματολάσπης. Ο κ. Παπαδιώτης αντέτεινε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος για το έργο του ολιστικού σχεδιασμού για τα απόβλητα, έχοντας εξασφαλίσει χρήματα για προκαταρτικές μελέτες.
Ο κ. Χαρίτσης είπε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν και στιγμές δικαίωσης. Μια τέτοια είναι η σημερινή. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να μη χαθεί το έργο, στην προηγούμενη θητεία του κ. Μπέγκα και σήμερα παραδίδεται εκεί που ανήκει, στους πολίτες».
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο προηγούμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για το έργο, επί προηγούμενης δημοτικής αρχής. «Είναι μια σπουδαία στιγμή για την πόλη», τόνισε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια, σειρά πήραν οι παραδοσιακές κορδέλες εγκαινίων.