Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο απολογισμός των 7 ωρών…

Εικόνα του άρθρου Ο απολογισμός των 7 ωρών…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2021, 12:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επτά ώρες κράτησε η απολογιστική χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Μια μαραθώνια συνεδρίαση στην οποία επί της ουσίας αποτέλεσε μια «επανάληψη» των όσων κατά καιρούς έχουν ειπωθεί σε διάφορες συνεδριάσεις, χωρίς να λείπουν οι προσωπικές αντεγκλήσεις και οι δημαρχοκεντρικές αναφορές.

Το γενικό πολιτικό περίγραμμα ήταν το εξής: Η δημοτική αρχή, με την απολογιστική της παρουσίαση, επιδίωξε να υποστηρίξει ότι επί της θητείας της γίνονται πράγματα που δεν γίνονταν πριν –και παρά τις αντιξοότητες σε συνθήκες πανδημίας-, ότι έκλεισε πολλές, χρόνιες εκκρεμότητες, ότι έκανε κρίσιμες παρεμβάσεις ακόμα και σε ζητήματα, για τα οποία υπήρχε διαφορετική εικόνα, όπως τα κληροδοτήματα, ότι ο Δήμος Ιωαννιτών «έφυγε από την ακινησία».

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, αναλαμβάνοντας και πάλι την πολιτική του ευθύνη, επεσήμανε πάντως ότι «θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα». Κατά την τοποθέτησή του ουκ ολίγες φορές επικαλέστηκε το «χάος της ελληνικής γραφειοκρατίας» το οποίο «κατήγγειλε», ενώ έκανε εκ νέου αναφορές με σκωπτικό τρόπο στον «χρυσό αιώνα» της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Η αντιπολίτευση είχε τη δική της οπτική. Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή παρουσίασε μια «μαγική εικόνα» της πόλης που δεν ισχύει, ότι ο απολογισμός περιγράφει «διοικητικές διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας ενός Δήμου, οι οποίες, αν δεν γίνονταν κι αυτές, ο Δήμος θα είχε καταρρεύσει» και ότι «είναι γεμάτος από ‘θα’», ότι «λείπει το όραμα».

Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη εκτίμησε ότι ο «Δήμος παραμένει στάσιμος χωρίς ορατή προοπτική για μετεξέλιξη», ότι η δημοτική αρχή παρουσίασε έναν απολογισμό «προσδοκώντας μια ευνοϊκή κρίση από πολίτες που κατοικούν και δραστηριοποιούνται σε μια άλλη πόλη», ότι «μερεμέτια χαρακτηρίζονται ως εμβληματικού χαρακτήρα δράσεις»

Ο Λάζαρος Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για την ευκολία με την οποία συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα, στα δύο πιο κρίσιμα ζητήματα του Δήμου Ιωαννιτών: την καθαριότητα και τον οδοφωτισμό. Για την καθαριότητα ιδίως (για την οποία ο κ. Ελισάφ είχε αναφέρει νωρίτερα ότι «η πόλη είναι πιο καθαρή» λόγω των επιλογών της τον τελευταίο χρόνο), ο κ. Νάτσης επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι πως η δημοτική αρχή αποδέχτηκε εξ αρχής τις «συνθήκες πίεσης στις οποίες λειτουργεί ο τομέας καθαριότητας εδώ και χρόνια», χωρίς επαρκές προσωπικό.

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Όλυ Τσουμάνη έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην «απουσία σχεδίου προσλήψεων», φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα της καθαριότητας. Από την «Αριστερή Παρέμβαση», ο Χρήστος Πατσούρας ανέφερε ότι ο δήμαρχος «δεν απολογήθηκε για τα όσα είπε στους Γιαννιώτες προεκλογικά και για τα όσα τελικά έκανε αυτούς τους 18 μήνες». Κι αυτό «επειδή δεν πέτυχε παρά ελάχιστα πράγματα» όπως υπογράμμισε.

Η συνεδρίαση ήταν αρκετά εξαντλητική, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου να δίνει τον λόγο σε πολλούς δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι κατέθεσαν ερωτήματα για τα πάντα, με τον δήμαρχο κ. Ελισάφ να απαντά σε όλα…

Κι όλα αυτά χωρίς να συζητηθούν αναλυτικά τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, για τα οποία θα γίνει ειδική συνεδρίαση στις 2 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back