Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «Αντ. Τρίτσης» των πλατειών

Εικόνα του άρθρου Ο «Αντ. Τρίτσης» των πλατειών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2021, 02:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει «επενδύσει» πολλά στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»,  η χρηματοδοτική «ευελιξία» του οποίου δεν έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι προσκλήσεις ωστόσο «τρέχουν» και οι Δήμοι σε όλη τη χώρα καταθέτουν τις προτάσεις τους για μελέτες ή έργα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, λοιπόν, αποφάσισε σήμερα, μέσω της οικονομικής του επιτροπής, να καταθέσει μεταξύ άλλων προτάσεις για τη χρηματοδότηση μελετών που θα αφορούν τρεις πλατείες: στους Αμπελόκηπους, στη Βασιλική και στον Καραδήμα Πλατανιάς. Τρεις νέες πλατείες που προφανώς πρέπει να προέκυψαν μέσα από την καταγραφή αναγκών και ιεράρχησης προτεραιοτήτων εκ μέρους της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων.

Για τις μελέτες των δύο περιφερειακών πλατειών στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας –στη Βασιλική και στον Καραδήμα-, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν έχουν τις απαιτήσεις μελέτης μιας μεγάλης πλατείας εντός πυκνοδομημένου ιστού, ο Δήμος αποφάσισε να μην «προσφύγει» στις τεχνικές του υπηρεσίες. Ενδεχομένως, αυτές έχουν επιφορτιστεί με πολλές ευθύνες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει καταφέρει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση μιας πλατείας: της πλατείας στα Μαγκλαραίικα στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής. Για το έργο αυτό (με τη μελέτη να έχει συνταχθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες), προϋπολογισμoύ 1,1 εκατ. ευρώ, ο Δήμος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Μετά τη Δημοτική Ενότητα Ανατολής, η δημοτική αρχή στρέφει λοιπόν την προσοχή της στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας αλλά και σε δύο κρίσιμες πλατείες για την πόλη των Ιωαννίνων: την πλατεία Χατζή των 5 στρεμμάτων στους Αμπελόκηπους και την κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, για την οποία πρόκειται να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης του έργου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η «πλατεία» Χατζή, η οποία σήμερα είναι περισσότερο ένας χαλικοστρωμένος κυρίως ανοιχτός χώρος παρά πλατεία, είναι μια πονεμένη ιστορία. Σε παλιότερους προεκλογικούς αγώνες, είχε αποτελέσει δε πεδίο «μάχης». Ένα μεγάλο ζήτημα πάντως ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς μεγάλο τμήμα της πλατείας ανήκε στο υπουργείο Υγείας (το οποίο πριν μερικά χρόνια το είχε παραδώσει στο ΤΑΙΠΕΔ) -ένα ζήτημα που προφανώς συνεχίζει να υπάρχει, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει γνωστή κάποια παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο Ιωαννιτών.

Και τέλος, η κεντρική πλατεία και η μελέτη ανάπλασης της για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά. Πρόκειται για τη μελέτη ανάπλασης που δεν ήθελε η νυν δημοτική αρχή, που αρνήθηκε να την προχωρήσει με αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία ένταξης του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και που τελικά άλλαξε γνώμη επικαλούμενη την ανάγκη «επικαιροποίησης». Η «επικαιροποίηση» της αρχιτεκτονικής μελέτης έχει ολοκληρωθεί, και το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας θα διεκδικήσει χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Τρεις νέες πλατείες υπό μελέτη λοιπόν και η τέταρτη, η κεντρική πλατεία, υπό υλοποίηση, εφόσον όλα πάνε καλά…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back