Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Άγιος Παΐσιος, ο οικουμενικός πατριάρχης και ένας δρόμος

Εικόνα του άρθρου Ο Άγιος Παΐσιος, ο οικουμενικός πατριάρχης και ένας δρόμος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2020, 20:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν σε κάτι συμφωνούν η πρώην και η νυν δημοτική αρχή των Ιωαννίνων, είναι ότι στηρίζουν έμπρακτα τη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Η μεν πρώην δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα είχε αποδεχτεί το επιχείρημα της Μητρόπολης ότι δεν επαρκούν οι εκκλησίες στην πόλη για τους πιστούς και είχε παραχωρήσει έκταση στην Κιάφα για την ανέγερση του ναού Αγίου Παϊσίου, και η μεν δεύτερη έδωσε τα ονόματα του οικουμενικού πατριάρχη και του αρχιεπισκόπου Αθηνών σε πλατεία και οδό δίπλα στο ναό ενώ παράλληλα προχωρά στη διάνοιξη και διαμόρφωση της οδού Ιερώνυμου Β’, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ, με γρήγορες διαδικασίες.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η παράταξη του κ. Μπέγκα, αφού ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του έργου της διαμόρφωσης της οδού, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απευθείας ανάθεση του έργου και για οικονομική ζημία στον Δήμο μέσω της μεθόδου που επέλεξε (ο ανάδοχος έδωσε έκπτωση μόλις 5%).

Η δημοτική αρχή, λίγο αργότερα, έδωσε την απάντησή της. Καταρχάς υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία και ότι δεν επρόκειτο για απευθείας ανάθεση αλλά για διαγωνιστική διαδικασία με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών, κατά την οποία κατέθεσαν προσφορές πέντε εργοληπτικές εταιρίες. Επαναλαμβάνει δε ότι η μέθοδος αυτή ήταν η μόνη που διασφαλίζει «την εκτέλεση του έργου μέχρι τις αρχές του Ιουλίου οπότε και είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη» όπως τονίζει.

Δεν αποδέχεται δε το επιχείρημα της παράταξης της αντιπολίτευσης και πρώην δημοτικής αρχής ότι υπήρχε χρόνος να ετοιμαστεί το έργο νωρίτερα. Αντιθέτως εκτιμά ότι έδρασε άμεσα. Σε αυτό το σημείο καταθέτει όλο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της, από τότε που κατατέθηκε το αίτημα της Μητρόπολης Ιωαννίνων στον Δήμο Ιωαννιτών, στις 8 Φεβρουαρίου (την ίδια μέρα το έγγραφο πήγε στην Τεχνική Υπηρεσία, στις 18 Μαρτίου έγινε δέσμευση πίστωσης στον προϋπολογισμό με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, στις 27 Μαρτίου επικύρωση της τροποποίησης του προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πάει λέγοντας).

Όσο για την αναγκαιότητα του έργου, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι «η πόλη οφείλει να δείξει το καλύτερο πρόσωπό της κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη καθώς πρόκειται για την κορυφαία προσωπικότητα της Ορθοδοξίας αλλά και προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας».

Και η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής κλείνει με τη διαβεβαίωσή της ότι «στηρίζει έμπρακτα το έργο της Μητρόπολης. Δεν επιδιώκει εντυπώσεις αλλά εργάζεται με συνέπεια για την ουσία. Η κοινωνία προφανώς και βλέπει και κρίνει… Μπορεί επίσης και να συγκρίνει!».

Σημειωτέον ότι ο ναός του Αγίου Παϊσίου, στην Κιάφα, όπου θα οδηγεί ο δρόμος που θα διαμορφώσει ο Δήμος για να «δείξει η πόλη το καλύτερό της πρόσωπο» στον οικουμενικό πατριάρχη, είναι ένας προκάτ ναός, χωρίς καμία αρχιτεκτονική αισθητική.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back