Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 20-09-2019, 14:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρώτο του πρόγραμμα στη νέα δημοτική περίοδο παρουσίασε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και οι διαφορές στο στυλ είναι ελάχιστες με πριν. Κάποιες εκδηλώσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες επαναλαμβάνονται τώρα, μετά την προηγούμενη θητεία του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ ως προέδρου στο Πνευματικό Κέντρο προ πενταετίας, ενώ ο ίδιος ο κ. Ελισάφ θα συμμετάσχει σε αρκετές εκδηλώσεις, είτε χαιρετίζοντας ως δήμαρχος είτε ως ομιλητής ή ως αναγνώστης κειμένων.

Ο ίδιος υπογράφει και το εισαγωγικό σημείωμα του προγράμματος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η συνύπαρξη και η ισορροπία μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, κλασικού και μοντέρνου, μαζικού και πιο ειδικού πολιτισμού είναι επίσης στο επίκεντρο των πολιτιστικών μας δράσεων», αλλά και ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι στον πολιτισμό δεν χωράνε αποκλεισμοί και ανούσιοι διαχωρισμοί και για αυτό σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα που να απαντά στις περισσότερες από τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα».

Μια σημαντική ενότητα εκδηλώσεων, στην οποία το Πνευματικό Κέντρο παίζει πρωτεύοντα ρόλο, είναι οι αφιερωματικές για τον Γιώργο Σεφέρη, που ξεκινούν από τον Οκτώβριο. Αργότερα, τον Δεκέμβριο, ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η παρουσίαση της εκδοτικής σειράς minima του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, με τον ίδιο τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, πρόεδρο του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, να παρουσιάζει μια σειρά βιβλία.

Κατά τα λοιπά, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το φετινό Soundtrope, που είναι και η μοναδική σειρά εκδηλώσεων που ξεφεύγει κάπως από την πεπατημένη, με τους Μάικλ Τζίρα, Μικ Χάρβεϊ, Ντρου μακ Ντόουαλ, αλλά και Αγγελάκα-Βελιώτη, Ψαραντώνη και Κεφάλαιο 24.

Οι κινηματογραφικές προβολές επιστρέφουν ως «Κυριακές στο πανί», όπως επιστρέφει και η παλιά διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου, Μαρία Στρατσάνη, ως παρουσιάστρια-επιμελήτρια στην εκδήλωση της 20ης Δεκεμβρίου, αλλά και ως αναγνώστρια σε μια από τις «σεφερικές» εκδηλώσεις.

Επίσης, στο πρόγραμμα υπάρχουν και εκδηλώσεις πολιτικού περιεχομένου, με ομιλητές όπως την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου. Πρόκειται για εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού, στον οποίο συμμετέχουν αρκετά από τα μέλη της νέας δημοτικής αρχής. Επίσης, ο ίδιος ο κ. Ελισάφ είναι ομιλητής σε μια ακόμα πολιτική εκδήλωση που περιλαμβάνεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα, με τίτλο «Τι είναι προοδευτικό σήμερα», που διοργανώνεται μαζί με το thnik tank του λεγόμενου «κεντρώου χώρου», The Catalyst. 

Επίσης, περιλαμβάνονται κάποιες εκδηλώσεις που έγιναν στο παρελθόν και επαναλαμβάνονται αυτούσιες, όπως τα «Γυάλινα Γιάννενα», με τους Νίκο Ξυδάκη και Μιχάλη Γκανά.

Menoumespiti-Wash
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα