Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κλίμακα ενεργειακής απόδοσης

Εικόνα του άρθρου Νέα κλίμακα ενεργειακής απόδοσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2016, 00:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κλίμακα, πιο αυστηρή, στην ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα 6 Ιουλίου 2016. Το ΕΚ υποστηρίζει ότι ο καθορισμός αυστηρότερων απαιτήσεων θα δώσει κίνητρα για περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Οι περισσότερες συσκευές στην αγορά σήμερα πληρούν τα κριτήρια της κατηγορίας Α που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2010, με αποτέλεσμα να προστίθενται ολοένα και περισσότερες κατηγορίες, Α +, Α ++, Α +++.

«Η σημερινή ψηφοφορία έδωσε νέα πνοή στο σύστημα επισήμανσης της ενεργειακής απόδοσης καθιστώντας το πιο ασφαλές και ισχυρό», δήλωσε ο εισηγητής Dario Tamburrano (ΕΕΑΔ, Ιταλία) μετά το πέρας της ψηφοφορίας. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο θα ενισχύσουν περεταίρω τη δυναμική του εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολιτών μας», πρόσθεσε.

Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι «προκειμένου να διασφαλιστεί μια ομοιογενής κλίμακα από Α έως G, η Επιτροπή θα πρέπει να εισάγει μία νέα κλίμακα σημάτων για τις υφιστάμενες κατηγορίες προϊόντων εντός 21 μηνών και 6 ετών (ανάλογα με το είδος του προϊόντος) από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού». 

Σημειώνει ακόμη ότι κάθε μεταγενέστερη αναπροσαρμογή της κλίμακας για νέα σήματα θα πρέπει να έχει διάρκεια ισχύος 10 χρόνια και να εφαρμόζεται όταν το 25% των προϊόντων που πωλούνται στην αγορά της Ένωσης εμπίπτουν στην ανώτατη ενεργειακή κατηγορία A ή το 50% των προϊόντων που πωλούνται στην αγορά της Ένωσης εμπίπτουν στις δύο ανώτερες ενεργειακές κατηγορίες A και Β.

Όσον αφορά τις πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση σε ετικέτες και διαφημίσεις θα πρέπει να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατηγορία ενεργειακής απόδοσης του αντίστοιχου μοντέλου προϊόντος και την απόλυτη κατανάλωση ενέργειας σε kWh, ανά έτος ή ανά οποιαδήποτε σχετική χρονική περίοδο.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας "βάσης δεδομένων για τα προϊόντα" που θα αποτελείται από μία ιστοσελίδα για τους καταναλωτές και μία " διεπαφή συμμόρφωσης", δηλαδή μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποστηρίζει το έργο των εθνικών αρχών εποπτείας.

Η νομοθεσία για την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης ισχύει για προϊόντα που έχουν σημαντικό άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να εξαιρεθούν από τη νέα νομοθεσία τα μεταχειρισμένα προϊόντα και τα μέσα μεταφοράς των οποίων ο κινητήρας παραμένει στην ίδια θέση όσο αυτά λειτουργούν, όπως οι ανελκυστήρες, οι κυλιόμενες σκάλες και οι ιμάντες μεταφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back