Οι Ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Honda και Nissan ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα τερματίσουν τις συνομιλίες για συγχώνευση, τερματίζοντας τις εικασίες σχετικά με την τύχη μιας συμφωνίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επρόκειτο να δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο με βάση τον όγκο των πωλήσεων.
Είπαν ότι εξετάστηκαν «διάφορες επιλογές», συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης της Honda να αλλάξει η δομή της συγχώνευσης από κοινή εταιρεία συμμετοχών σε μια με τη Honda ως μητρική και τη Nissan ως θυγατρική μέσω ανταλλαγής μετοχών.
Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι «θα συνεργαστούν στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με στόχο την εποχή της νοημοσύνης και των ηλεκτροκίνητων οχημάτων».
Οι μετοχές της Honda κέρδισαν 2,14% την Πέμπτη, ενώ η μετοχή της Nissan υποχώρησε κατά 0,34%.
Η συγχώνευση κατέρρευσε λόγω της «έπαρσης και της άρνησης της Nissan», καθώς και της άρνησής της να κλείσει εργοστάσια, ενώ η κίνηση της Honda να κάνει την αυτοκινητοβιομηχανία θυγατρική της δυσκόλεψε περαιτέρω την τύχη της συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η Honda φέρεται επίσης να πίεζε για βαθύτερες περικοπές προσωπικού στη Nissan.
Τον Δεκέμβριο, η Honda και η Nissan ξεκίνησαν συζητήσεις για τη συγχώνευση με στόχο τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο βάσει πωλήσεων οχημάτων, με τις συζητήσεις να ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.
Σε συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Honda Τοσιχίρο Μίμπε είχε δηλώσει ότι η συμφωνία αποσκοπούσε στην ανταλλαγή πληροφοριών και πόρων και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας και συνεργειών, προστατεύοντας παράλληλα και τις δύο μάρκες.
Οι μετοχές της Nissan εκτινάχθηκαν κατά 24% στις 18 Δεκεμβρίου με αφορμή δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη συγχώνευση, σημειώνοντας την καλύτερη ημέρα της μετοχής από το 1985 τουλάχιστον.
Η συγχώνευση ανακοινώθηκε ένα μήνα αφότου η Nissan δημοσίευσε υποτονικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο και αποκάλυψε ότι θα περικόψει 9.000 θέσεις εργασίας και θα μειώσει την παγκόσμια παραγωγική της ικανότητα κατά το ένα πέμπτο.