Ντοτη3 drosia piso
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ «απλώνεται» στην Ανατολική Ασία

Εικόνα του άρθρου Το ΝΑΤΟ «απλώνεται» στην Ανατολική Ασία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/07/2024, 11:11
ΚΟΣΜΟΣ

Στον τρίτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ πρόκειται να εμβαθύνει τις σχέσεις του με τους τέσσερις εταίρους του στον Ινδο-Ειρηνικό, οι οποίοι, αν και δεν αποτελούν μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς η Ρωσία και η Κίνα δημιουργούν στενότερους δεσμούς για να αντιμετωπίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δύο Κορέες υποστηρίζουν τις αντίθετες πλευρές της σύγκρουσης στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για τρίτη συνεχή χρονιά θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία αρχίζει την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, ενώ η Αυστραλία θα στείλει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της. Η Κίνα θα παρακολουθεί στενά τη σύνοδο κορυφής, ανησυχώντας για το αυξανόμενο ενδιαφέρον της συμμαχίας πέρα από την Ευρώπη και το δυτικό ημισφαίριο.

Χώρες με κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια ενισχύουν τους δεσμούς τους, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας κλιμακώνεται. Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να περιορίσει τη φιλοδοξία του Πεκίνου να αμφισβητήσει την παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την οποία η κινεζική κυβέρνηση απορρίπτει ως ψυχροπολεμική νοοτροπία που αποσκοπεί στον περιορισμό της αναπόφευκτης ανόδου της Κίνας.

Τη Δευτέρα, το Πεκίνο απάντησε οργισμένα σε ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι το ΝΑΤΟ και οι τέσσερις εταίροι του στον Ινδο-Ειρηνικό αναμένεται να δημοσιεύσουν ένα έγγραφο που θα καθορίζει τη σχέση τους και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται από κοινού στις απειλές από κυβερνοεπιθέσεις και παραπληροφόρηση.

Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «υπερβαίνει τα όριά του, επεκτείνει την αρμοδιότητα του, φτάνει πέρα από την αμυντική του ζώνη και υποδαυλίζει την αντιπαράθεση».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έφερε τη Δύση αντιμέτωπη με τη Ρωσία και τους φίλους της, ενίσχυσε το επιχείρημα για στενότερη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των ασιατικών συμμάχων τους. «Η Ουκρανία του σήμερα μπορεί να είναι η Ανατολική Ασία του αύριο», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα στο αμερικανικό Κογκρέσο τον Απρίλιο.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κατηγόρησαν την Πιονγκγιάνγκ ότι προμηθεύει τη Ρωσία με πυρομαχικά, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα τον περασμένο μήνα και υπέγραψε σύμφωνο με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που προβλέπει αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, στέλνουν στρατιωτικές προμήθειες και βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ λένε επίσης ότι η Κίνα παρέχει στη Ρωσία εργαλειομηχανές, μικροηλεκτρονική και άλλη τεχνολογία που της επιτρέπει να κατασκευάσει όπλα για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ και η Κίνα είχαν ελάχιστες συγκρούσεις έως ότου αυξήθηκαν οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον το 2019, την ίδια χρονιά που η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο έθεσε την Κίνα ως «πρόκληση» την οποία «πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού ως συμμαχία». Δύο χρόνια αργότερα, το ΝΑΤΟ αναβάθμισε την Κίνα σε «συστημική πρόκληση» και δήλωσε ότι το Πεκίνο «συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας συμμετείχαν για πρώτη φορά σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου σε δηλώσεις τους σημείωσαν τις γεωπολιτικές προκλήσεις που θέτει η Κίνα. Το Πεκίνο κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση για την ολόπλευρη καταστολή της Κίνας».

Τώρα, το Πεκίνο ανησυχεί ότι η Ουάσινγκτον διαμορφώνει μια συμμαχία τύπου ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό.

Με πληροφορίες από ΑΡ


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
prolamvano