ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ναι» στην απλή αναλογική από τον Δήμο Ζαγορίου

Εικόνα του άρθρου «Ναι» στην απλή αναλογική από τον Δήμο Ζαγορίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2018, 17:42
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το πρώτο «ναι» για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, ήρθε στα Γιάννενα από εκεί που... δεν ήταν αναμενόμενο: ο Δήμος Ζαγορίου ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ, στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο έχει διάφορες παρατηρήσεις για τον «Κλεισθένη Ι».

Προβληματισμός για το ενδεχόμενο «ακυβερνησίας» δεν έλειψε επίσης. Η πλήρης απόφαση αναφέρει ότι ο Δήμος Ζαγορίου είναι «καταρχήν θετικός» στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ωστόσο ωστόσο ζητά να υπάρξει «πρόβλεψη και δικλείδες ασφαλείας για το πώς θα επιτυγχάνεται η συνεργασία των παρατάξεων στην εξασφάλιση πλειοψηφιών, για κάθε θέμα που θα συζητείται».  Διαφωνεί με το 10% επιπλέον υποψηφίων, απαίτηση που θέτει το νομοσχέδιο, συμφωνεί με την επαναφορά της δημαρχιακής θητείας στα τέσσερα χρόνια και επιπλέον σημειώνει: 

Ως προς την εκλογή των προέδρων κοινοτήτων κάτω των 500 κατοίκων(όπως είναι στο σύνολο τους στο Δήμο Ζαγορίου) η προτεινόμενη ρύθμιση με το ενιαίο ψηφοδέλτιο, και όχι παραταξιακό, σε κάθε κοινότητα, βρίσκει σύμφωνο το δημοτικό συμβούλιο. Το ίδιο και η ανάθεση της αρμοδιότητας στον πρόεδρο για τα έργα που θα εκτελεστούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΣΑΤΑ). Προτείνει επίσης την τήρηση της υποχρεωτικής παρουσίας των προέδρων των κοινοτήτων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Επισημαίνει ότι για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων θα ήταν δικαιότερο να μην υπάρχουν οι δημοτικές ενότητες ως εκλογικές περιφέρειες, αλλά να γίνεται ενιαία η εκλογή τους.

Ο Δήμος διαφωνεί με την επιβάρυνση των δημοτών με επιπλέον ανταποδοτικά τέλη, με την εφαρμογή και τέλους πρασίνου.

Για την κατηγοριοποίηση των Δήμων και ιδιαίτερα, εκεί που υπάγεται ο Δήμος Ζαγορίου (μικροί ορεινοί Δήμοι κάτω των 10.000 κατοίκων), το δημοτικό συμβούλιο αναφέρει ότι «περιέχει θετικά στοιχεία, δεδομένου ότι με το πληθυσμιακό κριτήριο να προηγείται όλων αδικούνται οι ορεινοί και με ελάχιστο πληθυσμό Δήμοι».

Θετική είναι η στάση για τα δημοψηφίσματα και για τις προβλέψεις του άρθρου 193 για τη μακρόχρονη μίσθωση δημοτικών ακινήτων και ακάλυπτων δημοτικών εκτάσεων, για τουριστική αξιοποίηση, αθλητικές δραστηριότητες, πρωτογενή τομέα και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις. Τέλος, συμφωνεί με τη συμμετοχή των Δήμων, όπως προβλέπει το άρθρο 179, σε νομικά πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά και με το άρθρο 180 για συμμετοχή των Δήμων σε νομικά πρόσωπα με αντικείμενο υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Στην απόφαση, το συμβούλιο κατέληξε με 9 ψήφους υπέρ (Νικόλαος Βρακότας, Δημήτρης Εξάρχου, Άγγελος Αρμένης, Σταύρος Τζόκας από την πλειοψηφία, Γαβριήλ Παπαναστασίου, Ηλίας Ράπτης, Παναγιώτης Ρούσκας από την μείζονα μειοψηφία, Λεωνίδας Τσουμάνης και  Βασίλης Ζαρκάδας από την ελάσσονα μειοψηφία), 5 κατά (Ελευθέριος Γιώτης, Αγγελική Ράπτη, Γιάννης Μητσόπουλος από την πλειοψηφία, Χρήστος Βλαχιώτης από τη μείζονα και ο ανεξάρτητος Ηλίας Κίτσιος) και ένα «παρών» (ο Βασίλης Παπαρούνας από το «Κοινόν των Ζαγορισίων»).



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back