Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ναι» σε δύο υδροηλεκτρικά έργα στο Γρεβενίτι

Εικόνα του άρθρου «Ναι» σε δύο υδροηλεκτρικά έργα στο Γρεβενίτι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2021, 22:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tη θετική της γνωμοδότηση έδωσε κατά πλειοψηφία η επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ισχύος 1,12MW και 1,43MW, στο Γρεβενίτι Ζαγορίου, και συγκεκριμένα στον ποταμό Βάρδα και στο ρέμα Ζορίκα αντίστοιχα.

Και τα δύο υδροηλεκτρικά έργα είναι της ίδιας εταιρίας (Εύδωρη Ενεργειακή) με τους σταθμούς παραγωγής να απέχουν μεταξύ τους περίπου 20 μέτρα. Ο ένας σταθμός παραγωγής βρίσκεται εντός Natura και το άλλο εκτός.

Σε υπηρεσιακό επίπεδο, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά με δύο όρος. Καταρχάς, κρίθηκε ότι θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή μελέτη σωρευτικών δράσεων των δύο σταθμών παραγωγής με έμφαση κυρίως στην ελαχιστοποίηση των επιπέδου θορύβου. Επίσης ότι η εταιρία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της μη λειτουργίας των σταθμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και η οικολογική παροχή είναι πολύ μικρή.

Η περιφερειακή αρχή αποδέχτηκε πλήρως την υπηρεσιακή εισήγηση. Σε αντίθεση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με εξαίρεση την παράταξη «Ήπειρος Όλον» καθώς ο επικεφαλής της και εκπρόσωπος στην επιτροπή Δημήτρης Δημητρίου απείχε. Κι αυτό επειδή ήταν ο μελετητής των δύο υδροηλεκτρικών έργων. Οπότε σε αυτή τη συνεδρίαση μίλησε ως μελετητής-εκπρόσωπος της εταιρίας και όχι ως περιφερειακός σύμβουλος...

Κατά κύριο λόγοι, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στάθηκαν στο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου, το οποίο, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, έθεσε τόσο περιβαλλοντικά ζητήματα όσο και ζητήματα που έχουν να κάνει με τα αντισταθμιστικά οφέλη. Ο Θεόδωρος Κορωναίος από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» δεν έδωσε θετική ψήφο όχι μόνο λόγω του «όχι» της τοπικής κοινωνίας αλλά λόγω και της απουσίας ενός χωροταξικού σχεδιασμού. Στην ίδια περιοχή, έχουν πάρει άδεια βεβαίωση παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άλλα δύο υδροηλεκτρικά έργα (1,5MW και 0,49ΜW). Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι προς τη στιγμή δεν υπάρχει άλλο αδειοδοτημένο έργο, ενώ επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία είναι ανταγωνιστική πια. Όποια έργα θα αδειοδοτηθούν αργότερα, θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις και να λαμβάνεται υπόψη η συσσωρευτική περιβαλλοντική επίπτωση».

H Tίνα Ζέκα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από την πλευρά της, έθεσε και το ζήτημα της «αποψίλωσης δάσους μαύρης πεύκης για τη διάνοιξη πρόσβασης σε σημεία υδροληψίας».

Ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης αμφισβήτησε το «όχι» του Δήμου Ζαγορίου, λέγοντας ότι… «μειοψήφισε ένας δημοτικός σύμβουλος», ενώ ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει τα υπηρεσιακά στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back