Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ναι ή όχι στη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου»

Εικόνα του άρθρου «Ναι ή όχι στη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2020, 19:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ανατροπή, παρεμβαίνει για το θέμα της δημοκρατικής (ή όχι…) λειτουργίας των οργάνων του Δήμου.

Αναφέρει ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων «απαιτεί από την αντιπολίτευση να τοποθετείται στις προτάσεις της με ένα ναι ή ένα όχι. Αν λέει ναι, είναι καλή. Αν λέει όχι, είναι ‘ανίερη συμμαχία’» τονίζει.

Η παρέμβασή του, έχει ως εξής:

Κι όμως, εγώ νόμιζα ότι η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει αλλά και να κάνει προτάσεις που βοηθούν στην εμβάθυνση των θεμάτων και την καλύτερη επιλογή προς όφελος των δημοτών.

Στις προτάσεις μας, η Δημοτική αρχή απαντά με εμμονή στην άποψή της, αρνείται να συζητήσει διεξοδικά τις θέσεις μας και επιλέγει τα τερτίπια των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και των υπουργικών ρυθμίσεων. Χάνει τον χρόνο της επικαλούμενη τη νομιμότητα αντί να κερδίζει τον σεβασμό μας με την στάση της.

Ως μέγα ζήτημα για την Δημοτική αρχή, αλλά και για πολλούς άλλους θεσμικούς και μη παράγοντες, έχει αναδειχθεί το δικαίωμά της να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να κριθεί στο τέλος της θητείας της από τους δημότες.

Αλήθεια, πόσο βολική και λανθασμένη αντίληψη και τελικά βαθιά αντιδημοκρατική!

Βολική, γιατί ακυρώνει όχι μόνο την άλλη άποψη της αντιπολίτευσης αλλά μηδενίζει και την διαφορετική τοποθέτηση σε τεχνικό επίπεδο, με συνέπεια, να ανάγεται σε μία και μοναδική η δική της άποψη.

Λανθασμένη, γιατί η Δημοκρατία, από διαρκής καθημερινή διαδικασία και ζητούμενο, γίνεται στιγμιαία και μόνο δια της κάλπης αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται. Αντίληψη που παγώνει την δημοκρατική καθημερινότητα των δημοτών και τους οδηγεί στην απαξίωση και τη μη συμμετοχή δίνοντας δικαίωμα στους «αριστοκράτες» να τους κατηγορούν για αδιαφορία.

Πολύ δε περισσότερο που η ίδια η αντιπολίτευση δεν δικαιούται «να πάει σπίτι της» και να επανέλθει στο τέλος της θητείας για να τοποθετηθεί στον απολογισμό της δημοτικής αρχής.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, όχι δογματικά αλλά εκ των πραγμάτων, ότι η δημοτική αρχή μπορεί να ανταποκριθεί από μόνη της στο δύσκολο έργο που έχει. Έχουμε αποδείξει ότι, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στους οργανισμούς που συμμετέχουμε ως παράταξη, οι προτάσεις μας και οι απόψεις μας καλύπτουν ανεπάρκειες και αδυναμίες. Και φυσικά, δεν το κάνουμε ούτε για να υποτιμήσουμε την δημοτική αρχή, ούτε για να προβάλουμε το έργο μας αλλά για να ωφεληθεί ο δημότης.

Τα μαθήματα δημοκρατίας που δεχόμαστε καθημερινά από την δημοτική αρχή σκοντάφτουν στον κάτοχο του « ορθού λόγου» και εμείς δεν τον κατέχουμε. Όμως τον αναγκαίο ορθολογισμό που μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση των προτάσεων και την καθημερινότητα του δημότη τον κατέχουμε. Η εμμονή της δημοτικής αρχής στον τρόπο αντιμετώπισης του δημοτικού συμβουλίου, των  παρατάξεων και τελικά των προβλημάτων, δείχνει ότι ιδεολογικό πρόβλημα υπάρχει, και αυτό μάλιστα, να το αντιμετωπίσουμε.

Να το αντιμετωπίσουμε συζητώντας γι αυτό και όχι κρύβοντάς το κάτω από βολικές αντιλήψεις «για ανίερες συμμαχίες» γιατί αυτές δεν υπάρχουν, μένει όμως να αποδειχτεί ότι δεν υπάρχουν «ανόητες συμμαχίες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back