Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 16-01-2021, 13:38
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνει την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Το φετινό αφιέρωμα αφορά μουσικές μαρτυρίες εξόριστων ευρωπαίων συνθετών του μεσοπολέμου. Συγκεκριμένα, το Πνευματικό Κέντρο θα παρουσιάσει μια συναυλία (μέσω του καναλιού του στο YouTube) με έργα για κλαρινέτο και πιάνο συνθετών του Μεσοπολέμου, που στοχοποιήθηκαν για την εβραϊκή καταγωγή τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τους μουσικούς τους πειραματισμούς από το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ και οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Στην εποχή και το κλίμα του Μεσοπολέμου θα μεταφέρουν το κοινό μουσικά κείμενα των Ernst Krenek, Paul Hindemith και Erwin Schulhoff. Οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων Ελευθέριος Καραγιάννης στο κλαρινέτο και η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με την απαγγελία του έργου «Η Φούγκα του Θανάτου» (Paul Celan) ο δήμαρχος κ. Ελισάφ.

Το αφιέρωμα θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Στρατόπεδο Μπέλζεν-Η Άγνωστη Ιστορία» (Σκηνοθεσία: Τομ Στάμπερφιλντ, Παραγωγή: BBC, Ηνωμένο Βασίλειο 2019, Διάρκεια: 60΄).

Φωτογραφία: Από την έκθεση εβραϊκών κειμηλίων από τα Γιάννενα «Όταν η Τέχνη γίνεται ιερή», η οποία είχε γίνει το 2017 στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. (ΠΙΟΠ, Κ. Μάρκου)

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα