Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μόνος δρόμος διεξόδου, το εμβόλιο»

Εικόνα του άρθρου «Μόνος δρόμος διεξόδου, το εμβόλιο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2021, 17:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης, Βασίλης Κουλούρας και Θανάσης Κιτσάκος, τόνισαν σε διάφορους τόνους ότι ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός «δρόμος» εξόδου από την πανδημική κρίση. Είπαν και άλλα ενδιαφέροντα, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, αλλά εστίασαν βασικά στο πόσο σημαντικός είναι ο καθολικός εμβολιασμός.

Αφορμή ήταν η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών No Profit on Pandemic και το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία.

Ο πρόεδρος του τμήματος Χρήστος Γρίβας τόνισε ότι η πρωτοβουλία έχει στόχο «να  διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πράξει όλα όσα δύναται για να καταστήσει τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά της πανδημίας παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, ελεύθερα προσβάσιμο στον καθένα».

Ο κ. Γρίβας πρόσθεσε ότι για να προταθεί η συγκεκριμένη νομοθετική τροπολογία με τέσσερα βασικά ζητήματα, υγεία για όλους, άμεση διαφάνεια, δημόσιο έλεγχο και «όχι κέρδη από την πανδημία», θα πρέπει να συγκεντρωθούν 1 εκατ. υπογραφές πολιτών.

Περισσότερα (και υπογραφές), εδώ

Η ΕΕ μέχρι στιγμής δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά σε κανέναν από τους παραπάνω τομείς. Έχει προαγοράσει δόσεις που οι εταιρίες αδυνατούν να παραδώσουν και απολογείται γι αυτό στις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου, ενώ δεν έχει ακόμα συγκροτήσει το σύστημα δημοσιοποίησης παραλαβής δόσεων κ.λπ. που έχει υποσχεθεί εδώ και δύο περίπου μήνες. Ως εκ τούτων, ο εμβολιασμός πηγαίνει με αργούς ρυθμούς και τα ερωτήματα στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος, πληθαίνουν.

Διαβάστε επίσης: Ο μήνας έγινε... τρίμηνο

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων πρόσθεσε ακόμα ότι «οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες δε πρέπει να κερδοφορήσουν από αυτή την πανδημία σε βάρος της υγείας του λαού. Μια συλλογική απειλή χρειάζεται αλληλεγγύη, όχι ιδιωτική κερδοφορία. Τα δημόσια κεφάλαια πρέπει πάντα να διατίθενται με εγγυήσεις για την διαθεσιμότητα και προσιτή τιμή».

Και οι τρεις γιατροί του ΠΓΝΙ στάθηκαν στην αναπόδραστη ανάγκη καθολικού εμβολιασμού. Ο κ. Κιτσάκος είπε μεταξύ άλλων ότι «κάθε ώρα χάνονται 3 άνθρωποι» από covid στην Ελλάδα και άφησε αιχμές κατά των εταιριών, λέγοντας ότι «όσο δεν παράγουν περισσότερα εμβόλια, δεν υπηρετούν το ‘μη βλάπτειν’» του Ιπποκράτη.

Ο κ. Μηλιώνης αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία, πρόσθεσε ότι η παγκόσμια συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κρίση και πως «αν το εμβόλιο δεν πάει παντού, η πανδημία δεν θα πάει πουθενά».

Είπε δε, ότι ο εμβολιασμός γίνεται με αυτούς τους ρυθμούς, καθότι με αυτούς τους ρυθμούς παραλαμβάνονται τα εμβόλια.

Ο κ. Κουλούρας υπογράμμισε και αυτός ότι «τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό» και είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca ότι «σαφώς υπάρχουν αναδυόμενες αναφορές, αλλά δεν έχουν συσχετιστεί απόλυτα με το εμβόλιο», σχετικά με παρενέργειες κ.λπ. Ξεκαθάρισε δε  ότι «οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, περίπου 2 στο εκατομμύριο». Είπε επίσης ότι το κλείσιμο των ραντεβού στα Γιάννενα είναι σχεδόν στο 100%.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back