Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μόνο στην εποχή μας θα μπορούσε να συμβεί η Οκτωβριανή Επανάσταση»

Εικόνα του άρθρου «Μόνο στην εποχή μας θα μπορούσε να συμβεί η Οκτωβριανή Επανάσταση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2017, 11:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξεκίνησε χτες η διημερίδα για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, που διοργανώνει το μεταπτυχιακό «Νεότερη ιστορία-λαογραφία», του Ιστορικού-Αρχαιολογικού. 

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής του ΑΠΘ και ένας από τους επιφανέστερους αυτή τη στιγμή έλληνες ιστορικούς.  «Στον σταθμό του Βίμποργκ, υποδέχθηκαν τον Λένιν με τη Μασσαλιώτιδα, αλλά με άλλους στίχους: ήταν πλέον ο ύμνος των εργατικών δικαιωμάτων. 

Στο β’ συνέδριο των σοβιέτ, τραγουδούσαν τη Διεθνή, έναν επίσης γαλλικών καταβολών ύμνο». Έτσι κάπως ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Μαργαρίτης, προκειμένου να κάνει μια αναδρομή στις ρίζες, αλλά και τις διαφορές της Οκτωβριανής Επανάστασης με τα προηγούμενα ριζοσπαστικά κινήματα.

Είπε δηλαδή ότι υπάρχει μια αντιδιαστολή του πολιτικού αποτελέσματος των προηγούμενων εξεγέρσεων. «Οι αδικημένοι δεν ανέτρεπαν την αδικία» τόνισε. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά: «Το 90% του λαού πέρασε το κατώφλι της εξουσίας» είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ και δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, «κυριολεκτικές» και όχι μεταφορικές, όπως είπε, για την παρούσα συνθήκη και τις αναφορές που δίνουν οι κυβερνώντες στις «διάφορες Βρυξέλλες».

«Μόνο στην εποχή μας θα μπορούσε να συμβεί πάλι η Οκτωβριανή Επανάσταση» πρόσθεσε, προκειμένου να υπογραμμίσει τις διαφορές της από τα προηγούμενα κινήματα, αλλά και τις συνθήκες που θα μπορούσαν να την προκαλέσουν. «Τα σοβιέτ, στα οποία πέρασε η εξουσία, δεν ήταν συνδικαλιστικά όργανα, ενώσεις, συνεταιρισμοί, αλλά πολιτικά όργανα. Όλη η εξουσία στα σοβιέτ σήμαινε την ανατροπή των σύνθετων εξουσιαστικών εξισώσεων» και κυρίως, της αντίληψης περί «αντιπροσωπευτικότητας».

Κλείνοντας, ο κ. Μαργαρίτης τόνισε πως «η Οκτωβριανή Επανάσταση μας έδειξε δύο πράγματα: ότι μπορεί να γίνει και ότι αξίζει να γίνει». Η διημερίδα συνεχίστηκε με ομιλίες και τοποθετήσεις και ολοκληρώνεται σήμερα. Το πρόγραμμά της, είναι εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back