Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«…μόνο φυγή προς τα εμπρός»

Εικόνα του άρθρου «…μόνο φυγή προς τα εμπρός»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2019, 01:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με «γέφυρες» συνδιαχείρισης της εξουσίας αλλά και πιο σκληρή ορολογία κριτικής, με αυτοαναφορικές στιγμές αλλά και διαβεβαιώσεις «υπερκομματικής» πολιτικής παρουσίας, με αναφορά στις προγραμματικές θέσεις, αλλά όχι αναλυτική, καθώς ήδη τα σημεία έχουν παρουσιαστεί, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Μωυσής Ελισάφ μίλησε στην κεντρική πλατεία, στην προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης, ππροστά σε πολύ κόσμο. Ανάμεσα στο κοινό βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μελανίδης, πιο πίσω ο πρώην δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος κ.α. 

Ο κ. Ελισάφ άφησε ανοιχτά τα ενδεχόμενα των συνεργασιών, από νωρίς: «Η παράταξή μας δεν διεκδικεί το μονοπώλιο  της εξουσίας. Διεκδικεί τη λύση των προβλημάτων προς την κατεύθυνση του συμφέροντος τουλάχιστον των περισσότερων» είπε και πρόσθεσε ότι «οι σκληροί πολιτικοί ανταγωνισμοί είναι υποκατάστατο πολεμικής σύγκρουσης. Κάθε πολεμική σύγκρουση έχει ως αποτέλεσμα κυρίαρχους και κυριαρχούμενους. Η παράταξή μας απεκδύεται μια παρόμοια διαδικασία, τη μόνη κυριαρχία που διεκδικούμε είναι εκείνη επί των προβλημάτων μας».

Για τους πολύ υψηλούς τόνους που σήκωσε η παράταξη μαζί με τη δημοτική αρχή (που θυμίσανε «πόλεμο» ουκ ολίγες φορές), είπε: «Προφανώς κρίνουμε τη δημοτική αρχή και επικρίνουμε τις ανεπάρκειές της, την αλαζονεία της εξουσίας, το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης, την αναποτελεσματικότητα, την αδιαφορία. Χωρίς όμως ένα θετικό αντιστάθμισμα με τις σαφείς δεσμεύσεις μας που μπορούν να υλοποιηθούν, ο κριτικός λόγος δεν είναι παρά μια αέναη περιστροφή στο κενό».

Κάπως έτσι, έτεινε ένα από τα πιο… ιδιαίτερα χέρια συνεργασίας, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Στην πορεία της ομιλίας του πάντως, άφησε πολλές αιχμές, χωρίς να τις «προσωποποιήσει».

Επίσης, υπερασπίστηκε την «υπερκομματική» παράταξη, λέγοντας ότι αφενός είναι νέα, αφετέρου ότι «τα προβλήματα δεν είναι μπλε, πράσινα ή κόκκινα. Η λύση τους βρίσκεται σε αυτά που μας ενώνουν που είναι και τα περισσότερα και πρέπει να επιδιώκεται με κριτήρια αποδεκτά από την πλειοψηφία των δημοτών. Εξάλλου, η συμβολή των δημοτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων».

Ο κ. Ελισάφ έκανε και ένα πέρασμα από τον… εαυτό του και τις επαφές του, «ζητώντας την άδεια» από το κοινό: «Το να προβάλλεις το Δήμο με τα ακριβή χαρακτηριστικά του προς τα έξω, ώστε να δημιουργήσεις ένα ρεύμα επισκεψιμότητας, πέραν των παραπάνω, απαιτούνται  γνωριμίες, προσωπικές επαφές, χρόνος και υπομονή, ώστε τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Δήμος μας να γίνουν οι οδοδείκτες του αύριο. Μια προγραμματισμένη εξωστρέφεια όμως θα φέρει πόρους και τεχνογνωσία καθώς και τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «θεωρώ πως έχω δώσει δείγματα γραφής σε όλη την επαγγελματική και πολιτική μου σταδιοδρομία».

Επίσης, παρότι τόνισε ότι η υποψηφιότητα είναι υπεράνω κομμάτων, το στίγμα της παράταξης είναι «δημοκρατικό και φιλελεύθερο». Επικαλέστηκε τον Τζακ Κένεντι για να πει ότι «αν μία ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολλούς που είναι φτωχοί, τότε δεν μπορεί να σώσει και τους λίγους που είναι πλούσιοι». Είπε ακόμα ότι η προγραμματική πρόταση «είναι βαθιά προοδευτική  γιατί  είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης και γνώσης των προβλημάτων, αλλά και συνεχούς διαβούλευσης στην καθημερινή μας επαφή με όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά του Δήμου».  

Τέλος, ο κ. Ελισάφ έθεσε και το, κατά την παράταξη, δίλημμα των εκλογών: «Θα αφήσουμε την πόλη στον κατηφορικό δρόμο που άκρη δεν έχει με την κυριαρχία του ρουσφετιού, των εκβιασμών, των άμεσων αναθέσεων ή θα ξεκινήσουμε μία πανστρατιά αλλαγών που θα ανακόψουν αυτή την πορεία», προσθέτοντας ότι «στο κλείσιμο της τετραετίας φιλοδοξούμε να παραδώσουμε έναν άλλο δήμο, μια άλλη πόλη. Πάνω σε στέρεες βάσεις που δεν θα επιτρέπουν κανένα πισωγύρισμα, παρά μόνο φυγή προς τα μπρος».

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε live με τον Γιώργο Γάκη, ο οποίος είναι υποψήφιος με την παράταξη.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν γίνεται.. Δεν έχουν κάποια θέση για το πολυ σημαντικό αυτό θέμα;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back