Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μικρές ζημιές και… μεγάλη τρομάρα

Εικόνα του άρθρου Μικρές ζημιές και… μεγάλη τρομάρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2016, 04:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεκαέξι χρόνια είχε να ταρακουνηθεί τόσο πολύ η πόλη των Ιωαννίνων από σεισμό. Ο κύριος, όπως όλα δείχνουν, σεισμός που έγινε στις 23.14 του Σαββάτου. Η δόνηση εντοπίστηκε 12χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και είχε εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα. Η αίσθηση ήταν έντονη, καθώς η δόνηση κράτησε αρκετά και έβγαλε τους κατοίκους της πόλης στα μπαλκόνια και στους δρόμους.

Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερες ζημιές, πέραν κατολισθήσεων κυρίως στην περιοχή των Τζουμέρκων και στους Κήπους, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Ήπειρο και έξω από αυτή, ακόμα και μέχρι τα ιταλικά παράλια.

Οι δονήσεις ξεκίνησαν από το μεσημέρι, ήταν όμως οι συνήθεις ασθενείς, στις οποίες δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρώτος σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, 21χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, ενώ το μεγάλο σεισμό των 11 το βράδυ, ακολούθησαν έξι μικρότεροι, μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Ρωγμές αναφέρθηκαν σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου, αποκλειστικά όμως, μέχρι στιγμής, σε ετοιμόρροπα, εγκαταλειμμένα κτίρια.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, είναι γενικά καθησυχαστικοί, τονίζουν όμως ότι θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να εξαχθούν συμπεράσματα. Η ακολουθία μέχρι στιγμής πάντως χαρακτηρίζεται «ομαλή».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back