Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 30-09-2020, 13:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από έναν σπασμωδικό πολιτικό χειρισμό εκ μέρους του περιφερειάρχη Ηπείρου, η Περιφέρεια Ηπείρου ετοιμάζεται να υλοποιήσει κι αυτή ένα πρόγραμμα άμεσης χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. 

Για την υπόθεση αυτή υπάρχει πια έγκριση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθεστώς ενίσχυσης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 12 Περιφέρειες που πλήττονται από τον κοροναϊό (με εξαίρεση την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που κινήθηκε μόνη της και άνοιξε τον δρόμο και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες).

Διαβάστε:

Η Περιφέρεια Ηπείρου, οι μικρές επιχειρήσεις και 30 εκατ. ευρώ

Γιατί δεν χρηματοδοτεί απευθείας τις επιχειρήσεις…

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης επιχείρησε να αιτιολογήσει την αρχική του άρνηση λόγω της υπερδέσμευσης των πόρων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Όπως είπε, πρόβλημα υπερδέσμευσης είχε και η Περιφέρεια Κρήτης. «Κάποιες Περιφέρειες τις βόλευε (σ.σ. το πρόγραμμα άμεσης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων) γιατί δεν έπιαναν τον στόχο ν+3 στα επιχειρησιακά τους προγράμματα» τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από αίτημα της Ελλάδας, ήρθε να δώσει… τη λύση. Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη (όπως είχε δηλώσει και στον «Τύπο Ιωαννίνων»), η Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνδρομή Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Ήπειρος 2014-2020» κατέθεσε αίτημα στο υπουργείο για πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ.

«Εμείς έχουμε αιτηθεί 30 εκατ. ευρώ. Δεν έχουμε πάρει ακόμα έγκριση ακόμα. Θα μας πουν τις επόμενες μέρες το οριστικό ποσό, αν θα έχουμε στη διάθεσή μας 30 εκατ. ευρώ ή λιγότερα. Η πρώτη συζήτηση που είχαμε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, είναι ίσως χρειαστεί να ‘κόψουμε’ κάποιο έργο στο κλείσιμο του επιχειρησιακού προγράμματος» είπε. Παράλληλα, μετέφερε και το ενδεχόμενο κάποια έργα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου να μεταφερθούν στα Interreg «Ελλάδα-Αλβανία» και «Ελλάδα-Ιταλία».

Ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε επίσης ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου «δουλεύουν» ήδη επί της διαμόρφωσης του προγράμματος άμεσης ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σημειωτέον ότι η στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης ως ποσοστό των δαπανών τις οποίες οι δικαιούχοι πραγματοποίησαν το 2019. Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης των δαπανών ανά εταιρία είναι 50%.

Το σκεπτικό της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως το κατέθεσε ο κ. Καχριμάνης, είναι ότι η μέγιστη επιχορήγηση θα είναι 10.000 ευρώ και η ελάχιστη επιχορήγηση 2.500 ευρώ, ενώ ο τζίρος της κάθε επιχείρησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ανέφερε ότι «η επιχειρηματική κοινότητα νιώθει ικανοποιημένη από την εξέλιξη των γεγονότων. Είχαμε επιμείνει, από τον Μάιο, στην οριζόντια ενίσχυση των επιχειρήσεων. Απομένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν στην αγορά, ώστε να μην αδικηθούν οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση όλο αυτό το πεντάμηνο».

Το πρόγραμμα της άμεσης επιχορήγησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τέλη του 2020.

ComCom
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα