Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο καιρός ανοίγει, νιώθουμε πιο... ανοιχτοί κι εμείς. Το φως του ήλιου αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης, της γνωστής “ορμόνης της χαράς”, βοηθώντας μας να αισθανθούμε πιο ήρεμοι, πιο ευδιάθετοι, ακόμα και πιο κοινωνικοί. Δεν είναι μόνο η θερμοκρασία που ανεβαίνει, είναι και η διάθεση!
Μπορεί να μη βρούμε τη λύση σε όλα μας τα προβλήματα μια ηλιόλουστη μέρα, αλλά μικρές στιγμές ευχαρίστησης αρχίζουν να ξεπετάγονται εδώ κι εκεί, υπενθυμίζοντάς μας ότι η χαρά συχνά κρύβεται στα πιο απλά πράγματα.
Πάμε να δούμε ποια μπορεί να είναι αυτά!
Η ανανέωση της γκαρνταρόμπας
Μια από τις πιο απολαυστικές “τελετουργίες” της εποχής είναι το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας. Τα χοντρά παλτό και τα μάλλινα πουλόβερ δίνουν τη θέση τους σε μπλούζες και παντελόνες καλοκαιρινές από ανάλαφρα υφάσματα, ανοιχτά πέδιλα αντί για μποτάκια και όνειρα για… aperol spritz και βόλτες.
Η ανανέωση της γκαρνταρόμπας δεν έχει να κάνει μόνο με το στυλ - είναι και μια εσωτερική διαδικασία, ένας τρόπος να πούμε στον εαυτό μας ότι κάτι καινούργιο ξεκινά. Γι’ αυτό άλλωστε απολαμβάνουμε τις βόλτες στα μαγαζιά με το που έρθουν οι ανοιξιάτικες κολεξιόν. Ακόμα κι αν δεν αγοράσουμε τίποτα άμεσα, η διαφορά στη διάθεσή μας είναι άμεση.
Οι μυρωδιές της άνοιξης
Τα ζουμπούλια που ανθίζουν καθώς πλησιάζει το Πάσχα μας δίνουν ένα εξίσου σημαντικό boost αναζωογόνησης. Ακόμη και μια μπουγάδα που στεγνώνει έξω στον ήλιο μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση, αφού οι μυρωδιές της άνοιξης είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ευχαρίστησης.
Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι οι ευχάριστες οσμές συνδέονται με θετικές αναμνήσεις και συναισθήματα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που νιώθουμε κάτι να μας αγγίζει όταν περνάμε δίπλα από ένα ανθισμένο δέντρο. Είναι η φύση που μας μιλάει με τον δικό της τρόπο.
Τα πρώτα παγωτά στον ήλιο
Το να κάνουμε heal το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και να το… κεράσουμε ένα παγωτό την πρώτη πραγματικά ζεστή μέρα του χρόνου είναι ιεροτελεστία.
Το φαγητό, άλλωστε, είναι συναισθηματική υπόθεση. Και κάποια γεύση, όταν συνδυάζεται με τον ανοιξιάτικο ήλιο, αποκτά άλλη αξία. Ίσως γιατί μας θυμίζει παιδικά καλοκαίρια, βόλτες στην παραλία ή απλώς την απελευθέρωση από την "πειθαρχία" του χειμώνα.
Οι βόλτες που επιστρέφουν
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να βγούμε “έτσι απλά” έξω. Κάνει κρύο, βαριόμαστε, νυχτώνει από τις έξι. Αλλά την άνοιξη, όλα αλλάζουν. Οι βόλτες επιστρέφουν και μαζί τους ο αυθορμητισμός. Μιλάμε για εκείνη τη μικρή διαδρομή γύρω από το τετράγωνο, την απόφαση να περπατήσεις αντί να πάρεις το αυτοκίνητο, την ξαφνική στάση σε ένα παγκάκι για να απολαύσεις τον ήλιο.
Η κίνηση στον καθαρό αέρα, ακόμα και για λίγο, βοηθά στη συγκέντρωση, ενισχύει τη δημιουργικότητα και χαρίζει ενδορφίνες, τις ίδιες που παράγονται όταν γυμναζόμαστε ή όταν γελάμε. Και δεν χρειάζεται καν γυμναστήριο. Μια απλή βόλτα αρκεί.
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά
Καθώς ο καιρός ανοίγει, οι άνθρωποι αλλάζουν κι εκείνοι. Φοράμε πιο ανοιχτόχρωμα ρούχα, βάζουμε τη μουσική πιο δυνατά, καθαρίζουμε μπαλκόνια και βεράντες, κανονίζουμε καφέδες έξω, γελάμε λίγο περισσότερο. Αυτές οι μικρές αλλαγές δεν είναι τόσο επιφανειακές όσο φαίνονται. Μέσα από αυτές αναδυόμαστε ανανεωμένοι και έτοιμοι για κάθε τι καινούριο.
Η χαρά δεν θέλει πολλά. Σε μια εποχή που όλα τρέχουν, που οι υποχρεώσεις μας κυνηγούν και τα social media μας γεμίζουν με εικόνες “τέλειας” ζωής, το να βρίσκεις χαρά σε ένα πρωινό περπάτημα, σε ένα φλιτζάνι καφέ στη βεράντα ή σε μια αναπάντεχη ηλιαχτίδα στο πρόσωπό σου είναι επαναστατική πράξη.
Ο καιρός ανοίγει. Ας ανοιχτούμε κι εμείς.