Οι σχολικές αυλές δεν είναι απλώς τα προαύλια των σχολείων που γεμίζουν στο πρώτο κουδούνι και στα διαλείμματα. Είναι κύτταρα της γειτονιάς, χώροι παιχνιδιού και συναντήσεων.
Τον τελευταίο καιρό, οι μαθητές και οι μαθήτριες σχεδόν… ποινικοποιούνται, με μια αμφίβολη «καμπάνια πρόληψης» που εξελίσσεται σε εκστρατεία καταστολής. Αυτή συμπαρασύρει και τις σχολικές αυλές, οι οποίες συχνότατα κλειδώνονται, ενώ πρέπει να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Ιωαννιτών για Ανοιχτές Σχολικές Αυλές, έχει ξεκινήσει μια διαφορετική καμπάνια.
Καταρχάς, ζητάει να υπογράψετε ένα κείμενο για τις ανοιχτές σχολικές αυλές.
Η φόρμα υπογραφών είναι εδώ: https://forms.gle/B1LbeSUdDXXWWszf8
Οι υπογραφές θα συγκεντρώνονται μέχρι την Κυριακή 8 Ιουνίου 2025 για να κατατεθούν στον Δήμο τη Δευτέρα 9 Ιουνίου
Η Πρωτοβουλία έχει καταθέσει ήδη το αίτημα για τις ανοιχτές αυλές στον Δήμο Ιωαννιτών.
«Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερες διοικήσεις σχολείων κλειδώνουν τις σχολικές αυλές τις ώρες που αυτά δεν λειτουργούν. Ειδικότερα στην περιοχή της Κιάφας, στο 27ο Δημοτικό Σχολείο, το πρόσφατο κλείσιμο της αυλόπορτας είχε ως συνέπεια τη διακοπή λειτουργίας της Ανοιχτής Βιβλιοθήκης που λειτουργούσε στο προαύλιο αδιάλειπτα από το 2018.
Το ζήτημα αφορά όλους μας και όχι μόνο τους μαθητές και τους γονείς τους. Οι αυλές ως χώροι με τις βασικές υποδομές για άθληση και ψυχαγωγία, αποτελούν το πιο ασφαλές μέρος για παιχνίδι καθώς και σημείο συνάντησης σε πολλές γειτονιές» σημειώνει.
Όσο για το επιχείρημα της «ασφάλειας», οι πολίτες αντιτείνουν ότι « δεν ισχύει αφού ένα σχολείο δεν διαφυλάσσεται από τις κλειδωμένες πόρτες. Αντίθετα, η εμπειρία δείχνει ότι τα ανοιχτά σχολεία με επαρκή εξωτερικό φωτισμό περιορίζουν ή και εξαφανίζουν τέτοιου τύπου προβλήματα.
Εξάλλου οι κλειδωμένες αυλές δεν αποτελούν εμπόδιο για πλήθος παιδιών να βρίσκονται να παίζουν σε αυτές είτε πηδώντας από τα κάγκελα είτε τρυπώνοντας μέσα από φθαρμένες περιφράξεις με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται και με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά να εθίζονται στην παραβατικότητα».
Υπενθυμίζουν ότι ο νόμος ορίζει πως η διεύθυνση έχει την ευθύνη ενός σχολείου κατά τις ώρες λειτουργίας αυτού, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο, ο Δήμος δίνει άδεια σε όποιον φορέα αιτείται τη χρήση των χώρων του. «Ταυτόχρονα, η φροντίδα και η βελτίωση των υποδομών των σχολείων γίνεται με δημόσια χρηματοδότηση και από τις σχολικές επιτροπές του Δήμου. Επομένως, ο Δήμος έχει τον σημαντικότερο λόγο για την κατάσταση και την πρόσβαση στα σχολεία» προσθέτει.
Ζητάει να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο ώστε να ανοίξουν οι σχολικές αυλές όλες τις ώρες της ημέρας και όλο τον χρόνο (εκτός των ωρών λειτουργίας των σχολικών μονάδων) και να φροντίσει τον εξωτερικό φωτισμό των σχολείων εκεί όπου δεν είναι επαρκής για τη βέλτιστη και ασφαλέστερη χρήση των ανοιχτών χώρων.