ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια προτομή για «έναν μεγάλο Έλληνα»

Εικόνα του άρθρου Μια προτομή για «έναν μεγάλο Έλληνα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/02/2020, 22:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μπορεί η πόλη να γιορτάζει τα «Ελευθέρια», αλλά στην επέτειο αυτή κατάφερε να χωρέσει και μια εκδήλωση που θα ταίριαζε περισσότερο σε άλλη επέτειο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του γιατρού Ξενοφώντα Κοντιάδη στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποδίδοντας τα εύσημά του στον ιδρυτή του μουσείου, καθηγητή Στέφανο Γερουλάνο.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης ήταν ένας από τους γιατρούς που σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσε το ιατρικό του καθήκον, όταν οι ναζί βομβάρδισαν τον Απρίλιο του 1941 το νοσοκομείο, παρόλο που έφερε το σήμα του Ερυθρού Σταυρού.

 «Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εμβληματικό καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αείμνηστο Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος έπεσε υπέρ πατρίδος με το χειρουργικό νυστέρι στο χέρι, εκτελώντας το ιατρικό του καθήκον στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου είχε μετατεθεί με δική του επίμονη αίτηση. Ήταν άνθρωπος της προσφοράς, μεγάλος Έλλην» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι ο Κοντιάδης ήταν «θύμα της ναζιστικής θηριωδίας, αφού κυριολεκτικώς δολοφονήθηκε από τις οβίδες της γερμανικής αεροπορίας που έπεσαν σε νοσοκομείο το οποίο έφερε το σήμα του Ερυθρού Σταυρού, θεωρήθηκε, και δικαίως, η μεγαλύτερη επιστημονική απώλεια του Πολέμου 1940-1941. Αιωνία η μνήμη του. Ποτέ να μην ξαναζήσουμε αυτήν την βαρβαρότητα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3