Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια «λύση ανάγκης» για την καθαριότητα

Εικόνα του άρθρου Μια «λύση ανάγκης» για την καθαριότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2019, 00:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην πρόσληψη 25 οκταμηνιτών και 20 διμηνιτών για να γίνει η δουλειά της καθαριότητας στον Δήμο Ιωαννιτών αποφάσισε να προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο, μετά το «ναυάγιο» της παραχώρησης σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.

Οι προσλήψεις συμβασιούχων και έκτακτου προσωπικού εμφανίστηκαν ως «λύση ανάγκης» ή μιας λύση «που δεν είναι ριζική», όπως είπε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κάθε παράταξη να καταθέτει την πολιτική της ερμηνεία.

Για τον κ. Ελισάφ, οι αντιδράσεις των πολιτών μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που κατέληξε στη μη παραχώρηση σε ιδιώτες μέρους της αποκομιδής, αποδεικνύουν «όχι ότι η δημοτική αρχή ηττήθηκε, αλλά ότι η επιδείνωση του προβλήματος των σκουπιδιών χρεώθηκε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης». Ξεκαθάρισε δε ότι ο ίδιος δεν είναι κατά των ιδιωτών («δεν έχουμε κάποιο φετίχ, αλλά ένας ιδιώτης μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένες προϋποθέσεις» είπε) όπως και ότι έχει λάβει υπόψη του τα περί ανάγκης αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας της καθαριότητας και της εφαρμογής του τοπικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, τα οποία όμως «δεν μπορούν να γίνουν πατώντας ένα κουμπί». 

Κατηγόρησε δε την πρώην δημοτική αρχή ότι δεν μερίμνησε εγκαίρως για τις διαδικασίες πρόσληψης των 8μηνιτών, με αποτέλεσμα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην «περάσει» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας «λόγω ανεπαρκούς αιτιολόγησης και λόγω προεκλογικής περιόδου». «Κάποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Για τη σημερινή απόφαση, ο κ. Ελισάφ εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι οι συμβασιούχοι «δεν αποτελούν μια ριζική λύση» και ότι «το στοίχημά μας είναι να είναι καθαρή η πόλη μας». Νωρίτερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας μίλησε για «μια λύση που δεν είναι αυτή που επιθυμούσαμε όμως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλη. Σε δέκα ημέρες, όταν και λήγει η σύμβαση του ιδιώτη στην Παμβώτιδα ενώ θα ακολουθήσει το Μπιζάνι τα προβλήματα, θα είναι τεράστια. Ο μοναδικός τρόπος για να δουλέψουν τα απορριμματοφόρα σε διπλές βάρδιες, είναι να ενισχυθεί η υπηρεσία με συμβασιούχους» τόνισε ο κ. Πήχας.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι επικεφαλής άλλων παρατάξεων, κυρίως του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη, που ερμήνευσαν τις εξελίξεις ως μια δικαίωση των θέσεών τους. Δεν έλειψαν βέβαια οι εντάσεις, με τον Άρη Μπαρτζώκα από τα «Γιάννενα Τώρα» να αντιπαρατίθεται με τον Θωμά Μπέγκα. 

Ο κ. Μπαρτζώκας, αφού τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων, ψήφισε τελικά υπέρ των συμβασιούχων, με το σκεπτικό ότι «αυτό θέλει η πλειοψηφία», ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «επίδειξη ισχύος» κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου καταψηφίστηκε η παραχώρηση μέρους της αποκομιδής σε ιδιώτες. Ο κ. Μπέγκας αντέδρασε κατηγορώντας τον κ. Μπαρτζώκα για «υπεραπλούστευση πολιτικών απόψεων». Ο Νίκος Γκόντας, από την πλευρά του, μίλησε για μια «λύση ανάγκης», εκτιμώντας ότι η παραχώρηση σε ιδιώτες «θα έλυνε κυρίαρχα το ζήτημα».

Ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» έδωσε τη θετική του ψήφο για τις συμβάσεις, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα λύνεται οριστικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είπε «ναι» στα οκτάμηνα και «όχι» στα δίμηνα, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια εργασία για δύο μήνες μπορεί να είναι επικίνδυνη για έναν εργαζόμενο.

Η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση.

Όσον αφορά τους διμηνίτες, οι 19 θα είναι εργάτες καθαριότητας και ο ένας οδηγός. Με την πρόσληψή τους, ο Δήμος ευελπιστεί ότι θα καλύψει τα κενά από τη λήξη των συμβάσεων στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου, όπως και τις αυξημένες ανάγκες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Στα οκτάμηνα, θα προσληφθούν 21 εργάτες και 4 οδηγοί. Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης, θα απαιτηθούν περίπου τέσσερις μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back