Ήταν μια δύσκολη, πρώτη συνεδρίαση…

Εικόνα του άρθρου Ήταν μια δύσκολη, πρώτη συνεδρίαση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2019, 23:33

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων δεν ήταν καθόλου εύκολη. Μόνο και μόνο το θέμα της παραχώρησης της αποκομιδής απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Περάματος και Ανατολής, ως θέμα στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης, ήταν σίγουρο ότι θα προκαλούσε μια ένταση. Πόσο μάλλον που η συνεδρίαση προγραμματίστηκε μια μέρα πανελλαδικής απεργίας.

Από το πρώτο λεπτό της έναρξης της συνεδρίασης, βρέθηκαν στον χώρο πολλοί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές όχι μόνο από τα Γιάννενα αλλά και από την Αθήνα, οι οποίοι ζήτησαν να μη γίνει η συνεδρίαση. Τελικά, η συνεδρίαση διακόπηκε, αφού ειπώθηκαν πολλά.


Όλα ξεκίνησαν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να ζητούν από τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ να «επιδείξει δημοκρατικά αντανακλαστικά», ενώ υπήρχαν και φωνές που «μίλησαν» για έναν «συμβολισμό που θα αμαυρώσει τον Δήμο Ιωαννιτών» και για «μαύρη πρωτιά».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε δεχτεί στο γραφείο του συνδικαλιστές, ανέφερε ότι ο Δήμος δεν γνώριζε για την προκήρυξη της πανελλαδικής απεργίας όταν προχώρησε στον ορισμό της συνεδρίασης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση εργαζόμενων. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, από την πλευρά του, αρνήθηκε αιτιάσεις περί «υπονόμευσης του αγώνα των εργαζομένων». «Σήμερα όμως είναι απεργία, όχι αργία» είπε μεταξύ άλλων, εννοώντας ότι η απεργία αφορά τους εργαζόμενους το πρωί και όχι το απόγευμα (για να πάρει την απάντηση ότι η απεργία είναι 24ωρη), ενώ πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται καμία παρέμβαση στα δικαιώματα των εργαζόμενων, τους σεβόμαστε, δεν ασκούμε καμία πίεση στους εργαζόμενους του Δήμου», φέρνοντας ως παράδειγμα τον έναν υπάλληλο που εργαζόταν εκείνη τη στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, προσπάθησε να διαχωρίσει τα της απεργίας με το αίτημα των εργαζομένων να μη συζητηθεί το 13ο θέμα, που αφορά την παραχώρηση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες.

Από τους επικεφαλής, ο Θωμάς Μπέγκας ζήτησε πρώτος να υπάρξει αναβολή της συνεδρίασης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα «λάθος» της δημοτικής αρχής να ορίσει τη συνεδρίαση σήμερα. «Όντως υπάρχει ένα θέμα δεοντολογίας λόγω της απεργίας. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε εντάσεις» τόνισε. Η Τατιάνα Καλογιάννη, από την πλευρά της, έκανε κι αυτή λόγο για μια «ατυχή συγκυρία» και πρότεινε την αναβολή της συνεδρίασης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι για το ζήτημα της αποκομιδής απορριμμάτων, «είμαστε εδώ για να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Άρα τα θέματα θα συζητούνται και παρακαλώ τους εκπροσώπους των εργαζομένων να υπάρξει από σας μια τεκμηριωμένη εισήγηση».

Ο Λάζαρος Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» εξέφρασε την άποψη ότι τα περί άγνοιας της απεργίας αποτελούν δικαιολογίες. «Ή η δημοτική αρχή δεν επέδειξε καλά αντανακλαστικά ή θέλει να στείλει ένα μήνυμα» τόνισε.

Όσο για τους υπόλοιπους επικεφαλής, ένταση δημιουργήθηκε όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έδωσε τον λόγο στον Νίκο Γκόντα και τον Άρη Μπαρτζώκα, με τον κ. Μπέγκα να επικαλείται το ενιαίο της δημοτικής αρχής εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» ήταν σαφέστατα υπέρ της μη πραγματοποίησης της συνεδρίασης –εξάλλου είχαν εκδώσει τις προηγούμενες μέρες σχετικές ανακοινώσεις.

Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ, μετά τα όσα ειπώθηκαν και έγιναν, οδηγήθηκε στην απόφαση για διακοπή της συνεδρίασης και συνέχισής της αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα. Ανέφερε δε ότι «δεν υπήρχε καμία πρόθεση» και έστειλε το μήνυμα σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές: «Σας λέω κατηγορηματικά ότι αύριο η συνεδρίαση θα γίνει. Το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα όργανο που εκπροσωπεί την πόλη». Η αυριανή συνεδρίαση προβλέπεται πάντως αρκετά θυελλώδης, καθώς τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζόμενων εμφανίζονται αποφασισμένα να μην περάσει η απόφαση για την παραχώρηση σε ιδιώτες της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων. Το οποίο είναι και το μεγάλο ζήτημα...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back