Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) για τις ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου αφορά τις εργασίες οδοποιίας στον Γράμμο, σε υψόμετρο 2200 μ.
Στις αρχές του φθινοπώρου, η Περιφέρεια Ηπείρου ανέθεσε σε εργολάβο τη διάνοιξη δρόμου. Ο δρόμος αυτός συνεχίστηκε και επί εδάφους της γειτονικής Περιφέρειας, της Δυτικής Μακεδονίας, όπου τις εργασίες ανέλαβε ο Στρατός.
Καταρχάς, η ΕΑΔ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η διάνοιξη δρόμου από την Περιφέρεια σε προστατευόμενη περιοχή Natura έγινε χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σημειωτέον ότι για την υπόθεση είχε διαταχθεί προκαταρτική έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές των Ιωαννίνων, ενώ παρέμβαση υπήρχε και από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, από τους οποίους αναμένεται το πόρισμα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο στο πόρισμα της ΕΑΔ είναι ότι η ανεξάρτητη αρχή υπογραμμίζει ότι ο περιφερειάρχης προχώρησε σε καθ’ υπέρβαση της χωρικής του αρμοδιότητας χωρίς να ενημερώσει τις αρχές της γειτονικής Περιφέρειας, όπως και ότι «με σχετικά αιτήματα και λοιπή αλληλογραφία του κατά το χρονικό διάστημα Αυγούστου 2023-Σεπτεμβρίου 2024 κινητοποίησε στρατιωτικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα αυτές να πραγματοποιήσουν διάνοιξη οδού επί της κορυφογραμμής ορεινού όγκου, εκτός των διοικητικών ορίων αρμοδιότητάς του».
Επί έναν χρόνο δηλαδή, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης «αγωνιζόταν» για την εν λόγω διάνοιξη του δρόμου στον Γράμμο, σε συνεργασία με τον Στρατό. Και φυσικά δεν υπήρχε κανένα «εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΣ» προς αυτόν με αίτημα τη διάνοιξη του δρόμου «για να μην μπαίνουν από το γειτονικό κράτος και να κλέβουν το λουλούδι του Δαρβίνου και κοπάδια με αγελάδες» όπως είχε υποστηρίξει.
Βέβαια, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης πήγε από το «εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΣ» σε «αίτημα μετακινούμενων κτηνοτρόφων». Και κάπου εκεί ανάμεσα, προέκυψε ξανά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο (και συγκεκριμένα η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ) επικαλέστηκε «την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην τοπική κοινωνία», την «εξυπηρέτηση εθνικών σκοπών», την «εκτέλεση περιπόλων πυρασφάλειας», την πρόσβαση σε «δεξαμενές καυσίμων» (σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»).
Από το πόρισμα της ΕΑΔ, προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: Πώς κατάφερε ο κ. Καχριμάνης να «κινητοποιήσει στρατιωτικές υπηρεσίες»; Γιατί ο Στρατός είπε το ναι; Aν όντως υπήρχαν «εθνικοί λόγοι», οι στρατιωτικές υπηρεσίες θα είχαν κινητοποιηθεί από μόνες τους και δεν θα χρειαζόταν η «κινητοποίηση» εκ μέρους του κ. Καχριμάνη. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις. Όπως δεν έχει δοθεί απάντηση εκ μέρους του κ. Καχριμάνη γιατί δεν επιδίωξε συνεργασία με τη γειτονική Περιφέρεια.
Και μια απαραίτητη διευκρίνιση: Στο μικροσκόπιο της ΕΑΔ βρέθηκαν οι ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου, κι όχι του Στρατού.
Η όλη υπόθεση πάντως είχε προκαλέσει αρκετή ένταση στα χωριά του Γράμμου, με πολλούς φορείς και κατοίκους (και από τις δύο πλευρές του βουνού) να συμπαραστέκονται στον κ. Καχριμάνη (δίνοντας παρουσία και στο Περιφερειακό Συμβούλιο). Την περίοδο εκείνη, αρκετές ήταν οι ανακοινώσεις στήριξης, μεταξύ των οποίων ήταν φορείς και κάτοικοι της Αετομηλίτσας…
Υπήρχαν όμως και αρκετές φωνές που υποστήριξαν την περιβαλλοντική προστασία του Γράμμου και την τήρηση της νομιμότητας.