Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 17-08-2022, 15:41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ψηφιακή θεματική έκθεση-δράση «Λεπτομέρειες» στο facebook ολοκληρώνει, μετά από 14 μήνες, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. 

Το «κλείσιμο» της έκθεσης γίνεται με την παρουσίαση δύο εκθεμάτων –ένα από το Αρχαιολογικό Μουσείο και ένα από το Βυζαντινό Μουσείο.

«Οι επιλογές του Αυγούστου επιδιώκουν να σηματοδοτήσουν ακριβώς αυτήν την ‘απόληξη’ της επικοινωνίας των δύο κεντρικών μουσείων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου με το ευρύ κοινό για τη σημασία ποικίλων λεπτομερειών που η αρχαιολογική προσέγγιση αξιοποιεί στην τεκμηρίωση και την ερμηνεία των υλικών καταλοίπων και της πολιτισμικής ιστορίας και της ζωής από τους προϊστορικούς χρόνους έως τον 20ο αι.» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Σοφία Κίγκα σχολιάζει τη χαρακτηριστική απεικόνιση και τους ποικίλους συμβολισμούς της χειραψίας ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, γνωστή ως «δεξίωση», σε επιτύμβια ανάγλυφη στήλη των ρωμαϊκών χρόνων. Το τυχαίο, χωρίς άλλα συμφραζόμενα, εύρημα προέρχεται από το Κάστρο των Ιωαννίνων (ακρόπολη Ιτς Καλέ) και εκτίθεται στην Αίθουσα 7 - «Η Ήπειρος στη ρωμαϊκή εποχή».


Από το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Ελένη Μίχου εστιάζει στο θέμα φορητής εικόνας για τη «Μνηστεία της Αγίας Αικατερίνης» και ειδικότερα στη λεπτομέρεια της απεικόνισης του δακτυλιδιού (στην κεντρική φωτογραφία), που συμβολίζει το όραμα του μυστικού αρραβώνα της με το Χριστό, καθώς και στην ερμηνεία της χρήσης του δακτυλιδιού στον υποσχετικό κοινωνικό-θρησκευτικό θεσμό και την πράξη-τελετή του αρραβώνα. Η εικόνα, κατασκευασμένη από πολωνικό εργαστήριο (15ος αι.), με υστερότερη, δύο αιώνων, τοποθέτηση στη μονή  Γενεσίου Θεοτόκου Δραμεσιών, στην κοιλάδα της Δωδώνης, εκτίθεται στην Αίθουσα Δ – «17ος αιώνας».

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας «Έχω μια απορία», στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες της έκθεσης, συντονίζει η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα