Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 1-08-2021, 18:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ιστορία των «ολυμπιονικών της Ηπείρου» ξεκινάει από πολύ παλιά, με καταγραφές σε κλασικά κείμενα, όπως για παράδειγμα  τον βασιλιά Αρύββα πρώτα και αργότερα,  με τον Αντίπατρο (Ευσέβιος, Παντοδαπή Ιστορία).

Στη σύγχρονη εποχή, η Ήπειρος και τα Γιάννενα «μετράνε» μετάλλια από το 1996 και μετά.

Ο Στέφανος Ντούσκος είναι ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης των Ιωαννίνων και ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης της ελληνικής κωπηλασίας, γεγονότα που κάνουν ακόμα πιο μοναδική την επιτυχία του.

Το άλλο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ηπείρου, είναι της Αθανασίας Τσουμελέκα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, στα 20χλμ βάδην. Η Τσουμελέκα είχε ξεκινήσει από τον Αστέρα Πρέβεζας και συνέχισε με τον Ολυμπιακό.

Δύο ασημένια ολυμπιακά μετάλλια μετράνε οι «δυνατοί» του Σπάρτακου Ιωαννίνων, στην άρση βαρών: Ο Βίκτωρας Μήτρου πήρε το ασημένιο στα 77 κιλά στο Σίδνεϋ, το 2000 και ο Λεωνίδας Κόκκας επίσης το ασημένιο στα 94 κιλά, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στην Ατλάντα.

Η κωπηλασία έχει φέρει ακόμα ένα μετάλλιο στην Ήπειρο: Η Αλεξάνδρα Τσιάβου πήρε το χάλκινο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, το 2012 στο Λονδίνο, μαζί με τη Χριστίνα Γιαζιτζίδου.

Η κωπηλασία και η άρση βαρών είναι τα αθλήματα που έχουν καταγράψει πολλούς ηπειρώτες ολυμπιονίκες. Το 2012 ήταν οι Τσίλης-Τζιάλλας στην τετράκωπο άνευ (4οι) και νωρίτερα, η Σβάιερ στη Σεούλ και τη Βαρκελώνη, ο Μηλιώτης, αλλά και ο Ντούσκος στο Ρίο, πλασαρίστηκαν σε πρώτες οκτώ θέσεις.  Στην άρση βαρών, ο Τζελίλης είχε μια 4η θέση σε Ολυμπιακούς, καθώς και ο Γιώργος Μαρκούλας το 2004 στα 85 κιλά.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα