Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια αλλαγή χρώματος που δεν σημαίνει και πολλά

Εικόνα του άρθρου Μια αλλαγή χρώματος που δεν σημαίνει και πολλά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2021, 11:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε χτες ότι ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως και οι Δήμοι Κόνιτσας και Βορείων Τζουμέρκων «κατέβηκαν» επίπεδο συναγερμού, το οποίο καθορίζεται από το σχεδόν… διαβόητο «επιδημιολογικό χάρτη» της χώρας.

Ο Δήμος Ιωαννιτών πήγε λοιπόν στο «κόκκινο» από το «βαθύ κόκκινο». Μόνο που η ανακοίνωση δεν αντικατοπτρίζει κάτι ουσιαστικό.

Η χτεσινή ανακοίνωση ήρθε μια μέρα που ανακοινώθηκαν 33 κρούσματα. Στις 12 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ ανέφερε 18 κρούσματα στο νομό Ιωαννίνων και έβγαινε από έναν Φεβρουάριο με 285 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε, ο Μάρτιος είχε 302 περιπτώσεις.

Μέχρι στιγμής, ο Απρίλιος στα Γιάννενα έχει 609 κρούσματα, επί πολύ περισσότερων ελέγχων ωστόσο, καθώς το σημαντικό δεν είναι ο απόλυτος αριθμός, αλλά η αναλογία επί των τεστ που γίνονται κάθε μέρα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν σε αυτό το επίπεδο από τις 12 Μαρτίου. Τότε, οι περιοριστικοί όροι σε περιοχές με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο είχαν ακόμα κάποιες διαφορές σε σχέση με τις «απλές κόκκινες», όπως για παράδειγμα η λειτουργία των σχολείων ή των εκκλησιών, κάποιες αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.

Ωστόσο, αν πάτε στο covid19.gov.gr/covid-map για να συμβουλευτείτε τι ισχύει, μάλλον θα μπερδευτείτε. Τόσο η λειτουργία των σχολείων έχει αλλάξει με ενδιάμεσες ανακοινώσεις, όσο και η λειτουργία των ναών με ειδικές προβλέψεις για την εκκλησία και τους λατρευτικούς χώρους, αλλά και τα ισχύοντα για λιανεμπόριο, κομμωτήρια κ.λπ.

Επίσης, από χτες ισχύουν διάφορα επιπλέον, ενόψει των σταδιακών επανεκκινήσεων δραστηριοτήτων που στον χάρτη απαγορεύονται.

Παρόλα ταύτα, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε την… καθιερωμένη ανακοίνωση, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αντίκρισμα, εκτός ίσως από αυτό που σταθμίζει η επιτροπή του χάρτη, το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί πάντως για να είναι συγκρίσιμο με ό,τι ισχύει.

Ακόμα και αυτός ο χάρτης ωστόσο, που θα μπορούσε να είναι όντως μια απλή και γρήγορη καταφυγή για την πληροφόρηση του κοινού, έχει αλλάξει «στάθμες» συνολικά τέσσερις φορές μέσα σε οκτώ μήνες. Ξεκίνησε με τέσσερα χρώματα, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε νομού. Στη συνέχεια, πήγε στο γκρι και μετά στο καθολικό γκρι, ύστερα άλλαξε σε δύο επίπεδα (κίτρινο και κόκκινο), μετά πήγε στα τρία χρώματα (πορτοκαλί, κόκκινο, βαθύ κόκκινο), με μερικές ακόμα ενδιάμεσες εξαιρέσεις.

Προφανώς, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ήταν κυμαινόμενη, ωστόσο στην «έξωθεν μαρτυρία», ο χάρτης μάλλον δεν βοήθησε πολύ στην κατανόηση των ισχυόντων και στην αξιοπιστία του, καθώς δεν βρέθηκε ποτέ μια… παλέτα που να είναι μόνιμη και να αντικατοπτρίζει ένα συνεχές σχέδιο. Για παράδειγμα, ενώ τον Σεπτέμβριο η «καραντίνα ανά Δήμο» απορριπτόταν από την ίδια την Πολιτική Προστασία, προέκυψε πολύ αργότερα, κάπου στα… μέσα της απόστασης που έχει χαρακτηριστεί ως «τελευταίο μίλι» από τον κ. Χαρδαλιά στις λογοτεχνίζουσες δημόσιες στιγμές του, εδώ και μήνες, αλλά τελικά είναι μάλλον μαραθώνιος.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back