Μια μέρα μετά την στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανανέωσε την Κυριακή τις απειλές του για την κατάληψη του δανικού εδάφους της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ, για λόγους ασφαλείας, και απείλησε με στρατιωτική δράση την Κολομβία για τη διευκόλυνση της παγκόσμιας πώλησης κοκαΐνης, ενώ ο κορυφαίος διπλωμάτης του δήλωσε ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας «βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία».
Τα σχόλια του Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο μετά την ανατροπή του Νικολά Μαδούρο στη Βενεζουέλα υπογραμμίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει έναν πιο επεκτατικό ρόλο στο Δυτικό Ημισφαίριο.
Με ελάχιστα καλυμμένες απειλές, ο Τραμπ ταράζει τόσο τους φίλους όσο και τους εχθρούς του ημισφαιρίου, προκαλώντας μια ευθεία ερώτηση σε όλο τον κόσμο: Ποιος είναι ο επόμενος;
«Είναι τόσο στρατηγική αυτή τη στιγμή. Η Γροιλανδία είναι γεμάτη με ρωσικά και κινεζικά πλοία», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από το σπίτι του στη Φλόριντα. «Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία από την άποψη της εθνικής ασφάλειας, και η Δανία δεν θα είναι σε θέση να το κάνει».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The Atlantic νωρίτερα την Κυριακή, όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να σημαίνει για τη Γροιλανδία η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ο Τραμπ απάντησε: «Θα πρέπει να το δουν οι ίδιοι. Εγώ πραγματικά δεν ξέρω».
Ο Τραμπ, στην Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας της κυβέρνησής του που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, έθεσε ως κεντρικό στόχο για τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο την αποκατάσταση της «αμερικανικής υπεροχής στο Δυτικό Ημισφαίριο».
Η νυχτερινή επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Καράκας το Σάββατο και τα σχόλια του Τραμπ την Κυριακή ενέτειναν τις ανησυχίες στη Δανία, η οποία έχει δικαιοδοσία επί του τεράστιου πλούσιου σε ορυκτά νησιού της Γροιλανδίας.
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ότι ο Τραμπ «δεν έχει κανένα δικαίωμα να προσαρτήσει» το έδαφος. Υπενθύμισε επίσης στον Τραμπ ότι η Δανία παρέχει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέλος του ΝΑΤΟ, ευρεία πρόσβαση στη Γροιλανδία μέσω υφιστάμενων συμφωνιών ασφάλειας.
«Καλώ λοιπόν τις ΗΠΑ να σταματήσουν να απειλούν έναν ιστορικά στενό σύμμαχο και μια άλλη χώρα και λαό που έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν είναι προς πώληση», δήλωσε η Φρεντέρικσεν.
Η Δανία υπέγραψε επίσης την Κυριακή μια δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία υπογραμμίζεται ότι «πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας να αποφασίζει για το μέλλον του», καθώς ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να «διοικήσει» τη Βενεζουέλα και έχει πιέσει την αναπληρώτρια πρόεδρο, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, να συμμορφωθεί.
Χλευασμός Τραμπ
Ο Τραμπ χλεύασε την Κυριακή τις προσπάθειες της Δανίας να ενισχύσει την εθνική ασφάλεια της Γροιλανδίας, λέγοντας ότι οι Δανοί πρόσθεσαν «ένα ακόμη έλκηθρο με σκύλους» στο οπλοστάσιο του αρκτικού εδάφους.
Κατά τη διάρκεια της προεδρικής μετάβασης και τους πρώτους μήνες της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επανειλημμένα ζήτησε την αμερικανική δικαιοδοσία επί της Γροιλανδίας και δεν απέκλεισε ρητά τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για να πάρει τον έλεγχο του πλούσιου σε ορυκτά και στρατηγικά τοποθετημένου νησιού της Αρκτικής που ανήκει σε σύμμαχο.
Η Κούβα
Την ίδια ώρα, η ανησυχία φουντώνει στην Κούβα, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους και εμπορικούς εταίρους της Βενεζουέλας, καθώς ο Ρούμπιο εξέδωσε μια νέα αυστηρή προειδοποίηση προς την κουβανική κυβέρνηση. Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας είναι εχθρικές από την κουβανική επανάσταση του 1959.
Ο Ρούμπιο, σε εμφάνισή του στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, δήλωσε ότι Κουβανοί αξιωματούχοι βρισκόταν μαζί με τον Μαδούρο στη Βενεζουέλα πριν από τη σύλληψή του.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η κουβανική οικονομία, που έχει πληγεί από χρόνια αμερικανικού εμπάργκο, είναι σε κακή κατάσταση και θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την ανατροπή του Μαδούρο, ο οποίος παρείχε επιδοτούμενο πετρέλαιο στο νησί της Καραϊβικής.
Προειδοποίηση προς την Κολομβία
Ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον το βράδυ της Κυριακής, προειδοποίησε επίσης τη γειτονική της Βενεζουέλας Κολομβία και τον αριστερό πρόεδρό της, Γκουστάβο Πέτρο.
Ο Τραμπ, σε ανταλλαγή απόψεων με δημοσιογράφους, είπε ότι η Κολομβία «διοικείται από έναν άρρωστο άνθρωπο που του αρέσει να παρασκευάζει κοκαΐνη και να την πουλάει στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε τον Οκτώβριο κυρώσεις στον Πέτρο, την οικογένειά του και ένα μέλος της κυβέρνησής του, λόγω κατηγοριών για συμμετοχή στο παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών. Η Κολομβία θεωρείται το επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου κοκαΐνης.
Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν επίσης την Κολομβία, τον μεγαλύτερο αποδέκτη αμερικανικής βοήθειας στην περιοχή, σε έναν κατάλογο χωρών που δεν συνεργάζονται στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών για πρώτη φορά σε σχεδόν 30 χρόνια. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε δραστική μείωση της αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα.
Με πληροφορίες από ΑΡ