Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέσα ψήφιση, έξω διαμαρτυρίες

Εικόνα του άρθρου Μέσα ψήφιση, έξω διαμαρτυρίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2019, 11:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από την ολομέλεια της Βουλής εγκρίθηκαν οι συμβάσεις για έρευνες-εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ιόνιο-Κρήτη, με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση να ψηφίζουν υπέρ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατά και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει «παρών». Όχι γιατί διαφωνεί με τις έρευνες και εξορύξεις (εκτός από το κομμάτι των Οικολόγων Πράσινων που διαφώνησαν μόνο στα λόγια), αλλά γιατί συνδέει τη στάση του με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.

Έξω από τη Βουλή ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση κατά των εξορύξεων, ενώ το ίδιο συνέβαινε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την ίδια ώρα, ανάμεσά τους και τα Γιάννενα.

Η συζήτηση είχε αρκετές… ακροβασίες, ανάλογα με το πώς συμφέρει την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση των Ιωαννίνων λέγοντας μεταξύ άλλων: «Στα Ιωάννινα, είχαμε τη REPSOL και την Energean, δηλαδή μια ισπανική και μια ελληνική ιδιωτική εταιρεία. Έφυγε η Energean και με απόφαση των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ το έχει μόνη της η REPSOL. Καμία ελληνική εταιρεία. Μόνοι οι Ισπανοί. Αυτό δεν σας ανησυχεί, με βάση τη λογική που αναπτύσσετε σήμερα;» τόνισε.

Βέβαια, η Energean παραμένει στην κοινοπραξία, έστω και αν οι σχέσεις της με τη REPSOL δεν είναι οι καλύτερες, χωρίς κατ’ ανάγκη να ευθύνεται γι αυτό ελληνική κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση της ΝΔ, παρότι διατυμπανίζει συνεχώς το θέμα της «προσέλκυσης επενδύσεων», το ίδιο εύκολα καλύπτει με το… εθνικό επιχείρημα τις αποχωρήσεις ξένων εταιριών, λέγοντας ότι οι «επενδύσεις θα είναι αμιγώς ελληνικές»…

Μάλιστα, η κοινοπραξία πήρε ένα χρόνο παράταση για τις έρευνες στην περιοχή της Ηπείρου. Η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου του 2022.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι στις εξορύξεις θα τηρηθούν τα αυστηρά διεθνή στάνταρς, σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους. «Θεωρώ ότι οι συμβάσεις αυτές είναι επωφελείς εθνικά, οικονομικά, επωφελείς από κάθε άποψη, για τη χώρα μας, χωρίς να ζημιώνουν το περιβάλλον», είπε ο υπουργός.

Επίσης, τόνισε ότι στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, «συμμετέχουν, για πρώτη φορά ισότιμα μαζί με τους φορείς του δημοσίου, η WWF και η Green Peace». Αμφότερες οι οργανώσεις αντιτίθενται σφόδρα στις έρευνες-εξορύξεις (και) στην Ήπειρο…

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης υπενθύμισε ότι είναι «έργο ΠΑΣΟΚ» οι αδειοδοτήσεις, λέγοντας: «Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και υπουργίας του Γιάννη Μανιάτη στήθηκε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο γι' αυτήν την εθνική και όχι κομματική υπόθεση». Ο βουλευτής Άρτας του κόμματος, Χρήστος Γκόκας, είπε μεταξύ άλλων: «Τίθενται πολλά ερωτήματα. Τι γίνεται με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιπτώσεις που δεν καλύπτουν και τις σεισμικές έρευνες; Κατά πόσο είναι η πολιτική μας να δεσμευτούμε στα ορυκτά καύσιμα ως χώρα σε σχέση με τους στόχους που έχουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Τι θα γίνει με τις εξορύξεις μέσα σε προστατευόμενες περιοχές; Αφενός, πρέπει να γίνουν αυστηροί έλεγχοι και αφετέρου επικαιροποίηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ενσωμάτωση νέων οδηγιών και κανονισμών».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέγνωσε στην Ολομέλεια το μήνυμα της Ναόμι Κλάιν, «μήνυμα συμπόρευσης με τους βουλευτές του ΜέΡΑ25», όπως είπε, στη Βουλή των Ελλήνων: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιταχυνόμενης κλιματικής κατάρρευσης. Οι αγρότες σας υποφέρουν από εντεινόμενη ξηρασία ενώ ως λαός έχετε χάσει ανθρώπους από ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές. Ως νησιωτικός λαός αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα ότι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι πέραν των συνόρων σας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες που αγαπούν επειδή οι γη τους έχει γίνει αβίωτη λόγω ξηρασίας ή συγκρούσεων που ενισχύονται από την ανυδρία.

Σε αυτό το πλαίσιο ραγδαία αυξανόμενων ζημιών, ξεπερνά ακόμα και τον ορισμό της τρέλας το να ρίχνετε, κυριολεκτικά, καύσιμο στην οικουμενική φωτιά κυρώνοντας συμφωνίες με πετρελαϊκές εταιρείες ώστε να εξορύσσονται κι άλλα ορυκτά καύσιμα από τις όμορφες θάλασσές σας, και έτσι να απειλούνται ακόμα περισσότερο ευαίσθητα οικοσυστήματα τόσο σε τοπική όσο και σε πλανητική κλίμακα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back