ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέρα δράσης σε εποχή πανδημίας

Εικόνα του άρθρου Μέρα δράσης σε εποχή πανδημίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2020, 17:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας συμβαίνει μέσα σε μια υγειονομική κρίση. Οι υγειονομικοί φορείς των Ιωαννίνων, μαζί με συνδικαλιστικά σωματεία (ΕΚΙ, ΑΔΕΔΥ,ΕΙΝΗ), οργανώσεις, παρατάξεις, συλλόγους κ.α. έκαναν μια σειρά παρεμβάσεων σε χώρους του ΕΣΥ (κεντρικά του ΕΦΚΑ και στα δύο νοσοκομεία της πόλης), προκειμένου να αναδείξουν τις πολλές και σοβαρές ελλείψεις του συστήματος, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη να στηριχτεί, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω πανδημίας.

Το πρωί στις 10, ΕΙΝΗ, Εργατικό Κέντρο και Εμπορικός Σύλλογος έκαναν παρέμβαση στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τους συγκεντρωμένους πλησίασαν άνδρες της Ασφάλειας για να τους ενημερώσουν ότι «η κινητοποίηση είναι παράνομη» και ζήτησαν να γίνεται «ανά δυάδα» η διαμαρτυρία. Παρενέβη ο γραμματέας του ΕΚΙ Κώστας Ηλίας και η αστυνομία αποχώρησε.

Επίσης, παρέμβαση έγινε στα κεντρικά του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των σωματείων Ιδωτικής Εκπαίδευσης, Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών και φοιτητικών συλλόγων, που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ.

Στην είσοδο του Χατζηκώστα βρέθηκαν συνδικαλιστές της ΕΙΝΗ, του Εργατικού Κέντρου, αλλά και η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Διανομέων Ιωαννίνων, εκπρόσωποι του Οδοντιατρικού Συλλόγου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜΛ ΚΚΕ κ.α.

Δηλώσεις έκαναν υγειονομικοί του νοσοκομείου που στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να πλαισιωθούν με ανθρώπινο δυναμικό το νοσοκομείο και οι δομές του και να εξοπλιστούν με υλικά και όργανα. Ιδιαίτερη κριτική ασκήθηκε στην κυβερνητική πολιτική, τόσο για το θέμα των προσλήψεων και των υλικών, για τις οποίες οι υγειονομικοί τόνισαν ότι είτε δεν γίνονται καθόλου, είτε έρχονται «με σταγονόμετρο», αμφισβητώντας ουσιαστικά τις δηλώσεις υπουργών κ.λπ., αλλά και για την γενική εικόνα των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων, ειδικά σε εργαζόμενους και ανέργους.

Στη 1 το μεσημέρι ξεκίνησε η κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με αντίστοιχη συμμετοχή και εκπροσώπηση, καθώς και την παρουσία δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με την Λαϊκή Συσπείρωση και την Αριστερή Παρέμβαση κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back