Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεφίστο»… εις διπλούν

Εικόνα του άρθρου «Μεφίστο»… εις διπλούν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2021, 11:27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To βιβλίο του Κλάους Μαν «Μεφίστο» σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, στις 20:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία. Για το βιβλίο θα μιλήσει η μεταφράστριά του. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Μεφίστο» σε σκηνοθεσία Ίστβαν Ζάμπο  (1981, 144’).

Το μυθιστόρημα «Μεφίστο» διηγείται την ιστορία του ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν, από το ξεκίνημά του στο Θέατρο Τέχνης του Αμβούργου το 1926 μέχρι το 1936, όταν ο Χέφγκεν αναδείχθηκε λαμπρό αστέρι του νέου Ράιχ. Όταν οι ναζί καταλαμβάνουν την εξουσία στη Γερμανία, εκείνος απαρνείται το κομμουνιστικό παρελθόν του και εγκαταλείπει σύζυγο και ερωμένη για να συνεχίσει να παίζει στο θέατρο. Ο πτέραρχος πρωθυπουργός και ο υπουργός προπαγάνδας τον πρόσεξαν στην παράσταση του «Μεφίστο» και ο Χέφγκεν έγινε διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου. Συνάπτει, λοιπόν, συμφωνία με το Διάβολο προδίδοντας τις αξίες που άλλοτε υποστήριζε.

Στο τέλος, γίνεται «μαϊμού της εξουσίας», «παλιάτσος που διασκεδάζει δολοφόνους». Αλλά οι ηθικές συνέπειες της προδοσίας του αρχίζουν να τον κυνηγούν μετατρέποντας τον κόσμο των ονείρων του σε εφιάλτη.

Το βιβλίο είναι ένα πανόραμα της κοινωνίας στο Γ’  Ράιχ - με σαφή στοιχεία σάτιρας. Ο Κλάους Μανν βλέπει τον ηθοποιό Χέφγκεν ως το σύμβολο «ενός εξ ολοκλήρου αναληθούς, ανήθικου καθεστώτος», όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία του.

Το Μεφίστο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1936 στο Άμστερνταμ, στον εκδοτικό οίκο Querido, που εξέδιδε βιβλία εξόριστων γερμανόφωνων συγγραφέων. Μετά την πρώτη του έκδοση, δημοσιεύτηκε σύντομα σε 19 χώρες. Το 1966, η κυκλοφορία του στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση. Το 1981, παρά την απαγόρευση, κυκλοφόρησε μια νέα έκδοσή του και το βιβλίο απέκτησε φανατικό κοινό.

Η ουγγρική ταινία «Μεφίστο» σε σκηνοθεσία Ίστβαν Ζάμπο απέσπασε, μεταξύ άλλων, βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 1982.

Είσοδος ελεύθερη.

Κράτηση θέσεων: 26510 83940, εσωτερικό 158 καθημερινά (εκτός αργιών και σαββατοκύριακου) από τις 10  έως τις  2 το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back