Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με την τρέλα του Μπρέγκοβιτς

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2017, 18:01
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Οκτώ χρόνια είχαν περάσει από την τελευταία φορά του Γκόραν Μπρέγκοβιτς σε συναυλία στα Γιάννενα. Η χτεσινή του συναυλία στο Ιτς Καλέ, στο πλαίσιο του Its Kale Festival του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, απέδειξε καταρχήν ότι κάθε άλλο παρά έχει χάσει το κοινό του και ότι παραμένει ο πιο δημοφιλής βαλκάνιος μουσικοσυνθέτης στην Ελλάδα (με τη συνδρομή, βέβαια, Νταλάρα και Πρωτοψάλτη) αλλά και ένας μεγάλος καλλιτέχνης.

Μαζί με την μπάντα του «Wedding and Funeral Band», έπαιξαν βαλκάνικους και τσιγγάνικους ήχους σε ένα κοινό που ξεπέρασε τους 2.500 θεατές. Οι πιο γνωστές δουλειές του Μπρέγκοβιτς ήταν αυτές που «άναψαν» το κέφι. Η φανταστική μουσική του από ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα όπως «Ο καιρός των τσιγγάνων» και «Arizona Dream» (αυτή την απίστευτη, σουρεαλιστική ταινία), η διασκευή του ιταλικού αντάρτικου τραγουδιού «Bella Ciao» και το Kalasnjikov, κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο, τον περισσότερο τουλάχιστον. Η μπάντα έπαιξε και νεότερες μουσικές συνθέσεις, οι οποίες μπορεί να ακούγονταν ως «μία από τα ίδια», αλλά ο Μπρέγκοβιτς και οι μουσικοί του καταφέρνουν στα live να δείχνουν ότι η μουσική πάνω απ’ όλα είναι μια τρέλα. Κι αυτή την τρέλα τη μετέδωσαν σε σημαντικό βαθμό, επί δύο ώρες, στο κοινό.

Ένα κοινό που μεγάλωσε αρκετά, μετά την απόφαση των διοργανωτών να ανοίξουν τις πόρτες του Ιτς Καλέ στις 11.30 (ο Μπρέγκοβιτς «βγήκε» στη σκηνή στις 10.30). Δεν ήταν και λίγοι που έμειναν εκτός του «συναυλιακού» χώρου, λόγω του όντως ακριβού εισιτηρίου – 23 ευρώ στο ταμείο, όπως και δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες για τη μη ύπαρξη μειωμένου εισιτηρίου για τους όρθιους.

Το Ιτς Καλέ πάντως, όσο όμορφο κι αν είναι, δεν αποτελεί έναν «καθαρόαιμο» συναυλιακό χώρο –κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί διάφορα θέματα όσον αφορά την άνεση των θεατών (με ή χωρίς καρέκλα) τα οποία συνδέονται ή πρέπει να συνδέονται και με το κόστος ενός εισιτηρίου (το οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις καθορίζουν οι εταιρίες παραγωγής).

Η χτεσινή συναυλία δεν ήταν όμως μόνο Μπρέγκοβιτς. Ήταν και Πετρολούκας Χαλκιάς. Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου - με τον Αντώνη Κυρίτση στο τραγούδι- ερμήνευσε την ηπειρωτική παράδοση για μία ώρα περίπου. Πολλοί πάντως περίμεναν μια σύμπραξη επί σκηνής των δύο μουσικών: του Πετρολούκα και του Μπρέγκοβιτς. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η συναυλία ήταν επί της ουσίας χωρισμένη σε δύο μέρη, με τον κάθε μουσικό να αναλαμβάνει τη δική του «αποστολή». Και οι δύο μουσικοί θα ξανασυναντηθούν (με τον ίδιο τρόπο;) την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στο Θέατρο Βράχων στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ
Μιχάλης Αράπογλου
Το 1991, ο Μπρέγκοβιτς έπαιξε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back