Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με προσδοκίες για το ιστορικό κέντρο

Εικόνα του άρθρου Με προσδοκίες για το ιστορικό κέντρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2021, 15:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην υλοποίηση του έργου του open mall στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων αλλά και στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων της περιοχής προσδοκά ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα».

Ο Σύλλογος επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη βράβευση του Δήμου Ιωαννιτών και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων από τα Best City Awards για τον σχεδιασμό του έργου του open mall στην οδό Ανεξαρτησίας και στη γύρω περιοχή.

Στην ανακοίνωσή του, εντοπίζεται μια δυσαρέσκεια για τον τρόπο που η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τον σύλλογο.

Καταρχάς, ο σύλλογος υπενθυμίζει ότι στάθηκε δίπλα στον Δήμο Ιωαννιτών για τον σχεδιασμό της πρότασης, όπως και ότι συνέβαλε στη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών από τους καταστηματάρχες για τις ανάγκες του προγράμματος του ΕΣΠΑ.

«Μας λυπεί το γεγονός ότι δεν αναφέρεται πουθενά από την παρούσα Δημοτική Αρχή αυτή η προσπάθεια των καταστηματαρχών της περιοχής του ιστορικού κέντρου οι οποίοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους την τελευταία δεκαετία. Δεν θα σταθούμε καν στην άρνηση των αρμόδιων το τελευταίο διάστημα να επικοινωνήσουν με την πρόεδρο του Συλλόγου μας παρά τις πολλές και επίμονες προσπάθειές της» σημειώνει με αιχμές το προεδρείο του συλλόγου.

Παρόλα αυτά ο σύλλογος εκφράζει την προθυμία του να βοηθήσει τον Δήμο όπου κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να πάψει το ιστορικό κέντρο να αποτελεί «έναν τόπο απαξίωσης».

Το ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο η υλοποίηση του έργου open mall, για το οποίο αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης από τον Δήμο Ιωαννιτών με την ανάδοχο εταιρία, αλλά και η επίλυση κάποιων άλλων προβλημάτων, όπως είναι τα ετοιμόρροπα ακίνητα, η όχι και τόσο καλή λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου και η υπερχείλιση των αγωγών ομβρίων. Τα δύο τελευταία ζητήματα είναι κρίσιμα, δεδομένου ότι στην περιοχή θα υλοποιηθεί το έργο του open mall και θα υπάρξουν εκσκαπτικές εργασίες στην οδό Ανεξαρτησίας κυρίως. Προφανώς, ο σύλλογος θέτει το ζήτημα της συνεργασίας του Δήμου με τη ΔΕΥΑΙ για την επίλυση των δύο προβλημάτων, με αφορμή το open mall.

O Δήμος Ιωαννιτών έχει αναλάβει την υλοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν την αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας (ανακατασκευή κυβιλιθόστρωτου κ.λπ.(, ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου, ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα, ένα σύγχρονο δίκτυο φωτισμού, νέο αστικό εξοπλισμό και πράσινο. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, για το οποίο αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Σε δεύτερη φάση, ο Δήμος έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει δύο υποέργα: την εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και την ανάπτυξη ασύρματου δικτύου wi-fi.

To Eπιμελητήριο Ιωαννίνων, από την πλευρά του, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τρεις δράσεις: την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης με στόχο την απόκτηση μια ομοιόμορφης αισθητικής, τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Oι διαδικασίες για την υλοποίηση των δράσεων αυτών ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό…

Ο συνολικός προϋπολογισμός του αποκαλούμενου open mall είναι 1,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back