Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με πλάνο για «μεγάλο και ενιαίο ίδρυμα»

Εικόνα του άρθρου Με πλάνο για «μεγάλο και ενιαίο ίδρυμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2019, 00:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την ακαδημαϊκή κοινότητα, με έναν πρόσφατο νόμο να «ξηλώνεται» και νέους να παίρνουν σταδιακά τη θέση του, αλλά και τους φοιτητές σε αναβρασμό, η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έκανε το δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων για τους πρώτους 15 μήνες ύπαρξής της. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα της ΕΗΜ.

«Θαύματα δεν γίνονται. Η διοίκηση έχει όμως ένα στρατηγικό στόχο» λέει στην εισαγωγή το πρυτανικό συμβούλιο, όπως και ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στην ομιλία του.

Ανάμεσα στους στόχους, είναι η δημιουργία περιβάλλοντος «ελεύθερης διακίνησης ιδεών, καλλιτεχνικής δημιουργίας, προβληματισμού και ενεργητικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων ολόκληρης της κοινωνίας», σημεία που αναδεικνύουν μια πιο κοινωνική υπόσταση του ιδρύματος, από αυτή που οραματίζεται γενικά για τα πανεπιστήμια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στον απολογισμό αναφέρονται όλες οι «επεκτάσεις» του νόμου Γαβρόγλου που συγχώνευσε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, τα νέα τμήματα, η ίδρυση των διετών προγραμμάτων του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (το οποίο τελικά δεν λειτούργησε με απόφαση του υπουργείου), τις 48 νέες θέσεις ΔΕΠ που εξασφαλίστηκαν και τις 92 θέσεις διδακτικού προσωπικού στα προγράμματα απόκτησης διδακτικής εμπειρίας, τις πιστοποιήσεις τμημάτων κ.α.

Κάθε αντιπρύτανης έχει καταθέσει τις πρωτοβουλίες και δράσεις της δικής του αρμοδιότητας.

Το πανεπιστήμιο έχει καταθέσει τέσσερις ιδρυματικές προτάσεις που αντιστοιχούν η καθεμιά σε ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα, ενώ επίσης έχει συγχωνευτεί ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου.

Ακόμα, συγκροτήθηκε το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο και προκηρύχθηκαν οι διευθυντικές θέσεις και ξεκίνησε η διαδικασία αγοράς εξοπλισμού.  

Στη φοιτητική μέριμνα, πάντα σύμφωνα με τον απολογισμό, αυξήθηκαν κλίνες και δωμάτια για πρωτοετείς και ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του εστιατορίου.

Στα προβλήματα, ο απολογισμός σταχυολογεί την ανάγκη για φοιτητική στέγη (σε εκκρεμότητα η μελέτη ανέγερσης νέων φοιτητικών κατοικιών), αλλά και τη στέγαση του ΠΕΚ, τη συντήρηση των κτιρίων όπως η Φιλοσοφική και η Θετικών Επιστημών, η ενεργειακή αναβάθμιση, η δημιουργία κτιρίου για το Οικονομικό, καθώς επίσης και η έλλειψη προσωπικού.

Τέλος, ανοιχτό είναι το θέμα των συμβασιούχων της Εταιρείας Διαχείρισης και του ΕΛΚΕ.

Ειδική αναφορά έγινε στη Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών που λειτουργεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back