Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με γενικόλογα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό

Εικόνα του άρθρου Με γενικόλογα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2018, 22:50
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Χωρίς αποφάσεις για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των «28» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι «28» για άλλη μια φορά κατέληξαν σε γενικόλογα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό ζήτημα, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να εξετάσουν, «ως θέμα προτεραιότητας», τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για τις επιστροφές μεταναστών, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι, «ενώ ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά 95% από τον Οκτώβριο του 2015, κάποιες εσωτερικές και πρόσφατα εξωτερικές ροές χρήζουν προσοχής».

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της περαιτέρω πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης και της ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες καταγωγής και διέλευσης, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εταιρικής σχέσης.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί η καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου ανθρώπων. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, με τη σύσταση μιας κοινής ομάδας δράσης στο ευρωπαϊκό κέντρο λαθρεμπορίου μεταναστών της Europol και με την καλύτερη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των δικτύων λαθρεμπόρων.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Την επισήμανση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να κάνει πίσω από ειλημμένες αποφάσεις της στο μεταναστευτικό-προσφυγικό έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφερόμενος στο θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, για την οποία είχε αποφασιστεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 και τώρα μετατίθεται στο «ταχύτερο δυνατό». (Στη φωτογραφία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνεδρίασης).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε και την απροθυμία της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ να προωθήσει το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, λέγοντας πως θα κριθεί για τα αποτελέσματά της.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να είναι μονομερώς προσανατολισμένη μόνο στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, αλλά να συζητάει και την εσωτερική με τον επιμερισμό στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από έναν μηχανισμό ανακατανομής αιτούντων ασύλου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έθεσαν το ζήτημα της Τουρκίας και Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να επισκεφθούν την Άγκυρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση σχετικά με τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, καθώς και για θέματα που αφορούν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back