Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 6-08-2016, 07:14
ΡΕΤΡΟ

Το επί σειρά ετών μεγαλύτερο νοσοκομείο των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, ήταν το νοσοκομείο Χατζηκώστα. Ένα νοσοκομείο του οποίου η ιστορία χάνεται κάπου στα μισά του 19ου αιώνα, όταν ο Γεώργιος Χατζηκώστας πεθαίνει σε ηλικία 92 χρονών και στη διαθήκη του, ανάμεσα σε άλλα, εκφράζει την επιθυμία να ανεγερθεί νοσοκομείο στα Γιάννενα για τους φτωχούς και ανήμπορους. Γι αυτό το σκοπό δημιούργησε ένα κληροδότημα 2.877,14 ρουβλίων και  ζήτησε να γίνει το νοσοκομείο κοντά στον Άγιο Νικόλαο Αγοράς

Ο Χατζηκώστας ήταν ιδιαίτερη περίπτωση ευεργέτη, καθώς, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους, ήταν νυμφευμένος και πολύτεκνος (είχε οκτώ παιδιά). Ως διάδοχος της οικογενειακής επιχείρησης στη Μόσχα, φρόντισε για την περάτωση ή αποκατάσταση εκκλησιών όπως ο Άγιος Νικόλαος Αγοράς, η μονή Σωσίνου κ.α. Όταν πέθανε, σε προχωρημένη ηλικία πια, το κληροδότημά του πέρασε στη διαχείριση της «Ἐφοροεπιτροπείας των Ελεών», της πιο δραστήριας ελληνικής διαχειριστικής κοινότητας επί οθωμανοκρατίας, στα Γιάννενα.

Στο μεταξύ, δύο άλλοι ευεργέτες, οι Ιωάννης και Αναστάσιος Βρεττός είχαν στη διαθήκη τους την επιθυμία να φτιαχτεί νοσοκομείο-πτωχοκομείο, κοντά στην πλατεία Αρχιεπισκοπου Σπυρίδωνα, όπου είχαν αγοράσει και οικόπεδο. Ωστόσο, το ίδρυμα ήταν μικρό και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες της πόλης. Έτσι, το 1905 τελικά θεμελιώθηκε το «νοσοκομείο Γ. Χατζηκώστα» στο «Τουρκοπάλουκο», στην τοποθεσία του σημερινού ΕΚΑΒ. Λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Σεπτεμβρίου του 1907 (σε λίγες μέρες συμπληρώνει 109 χρόνια ζωής) και την περίοδο 1931-1932, περιέθαλπτε και φυματικούς. Το 1991 ξεκίνησε η μεταφορά του νοσοκομείου στη σημερινή του τοποθεσία, στους Αμπελόκηπους.

(πηγές: Αρχείο Αγαθοεργών Καταστημάτων, Αναστάσιου Βλαχόπουλου «Ιστορική περιγραφή ιδρύσεως εν Ιωαννίνοις του Νοσοκομείου Γ. Κ. Χατζηκώστα», αρχείο Φ. Φίλιου)


Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μπροστά στο σημερινό ΕΚΑΒ, από την πύλη που κοιτάει προς τον Άγιο Νικόλαο Αγοράς, κάπου στη δεκαετία του 1950 (πιο πιθανά τα έτη 1956-57). Απεικονίζονται μεταξύ άλλων, οι εξής:

1)    Αχιλλέας Φίλιος, οφθαλμίατρος

2)    Δημοσθένης Δάνος, χειρούργος

3)    Τάκης Μπαλτογιάννης, μαιευτήρας ιατρός

4)    Δεληγιώργης, γενικός ιατρός

5)    Λουκάς Ωραιόπουλος, φυματιολόγος

6)    Αχιλλέας Μαρούφωφ, ιατρός            

7)    Βαγγελίτσα Στούκα, νοσοκόμα

8)    Ιωάννης Τζόγιας, ιατρός, πρώην διευθυντής Ερυθρού Σταυρού

9)    Μητροπολίτης Ιωαννίνων Δημήτριος

10)    Α. Κουκοράβας, παθολόγος200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3