Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 25-10-2017, 10:10
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πάνω από 1.500 άτομα πήραν μέρος στην πορεία που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο και την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στα Γιάννενα. Η πορεία ήταν σαφώς μια διαφορετική εκδοχή διαμαρτυρίας από τις άνευρες γενικά, τελευταίες, με έντονο αντικυβερνητικό παλμό. Η περιφρούρηση ήταν… διπλή, μια εντός, από το ΠΑΜΕ που προσπάθησε να ελέγξει την… πορεία της πορείας και την εξέλιξή της, δημιουργώντας εντάσεις. Το Εργατικό Κέντρο έτσι και αλλιώς (στου οποίου τη διοίκηση το ΠΑΜΕ έχει την πλειοψηφία), δεν σκόπευε να φτάσει κοντά στο χώρο του συνεδρίου. Αυτό, το επιχείρησε ένα κομμάτι της πορείας, καθώς πέντε σωματεία είχαν ανακοινώσει από πριν ότι θα πορευτούν προς το Du Lac. O ισχυρότατος αστυνομικός κλοιός σταμάτησε τους διαδηλωτές αρκετά μακριά από το ξενοδοχείο όπου γινόταν το αναπτυξιακό συνέδριο, χωρίς επεισόδια.

Η αστυνομική δύναμη που κινητοποιήθηκε, καθώς και τα μέτρα ασφαλείας ήταν πρωτόγνωρα και σίγουρα, δεν έδιναν την αίσθηση ότι η συναίνεση που υπήρχε εντός του συνεδρίου, διαχεόταν και εκτός αυτού. Εκτός από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κινητοποιήθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών της ασφάλειας, με κάθε… ένδυση, κόμμωση και μεταφορικό μέσο, ακροβολισμένοι κυριολεκτικά παντού: από όλες τις πόρτες του ξενοδοχείου, τα «επίκαιρα» σημεία, ακόμα και τις… τουαλέτες. Επίσης, είχαν επιστρατευτεί δύο μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλου από τα οποία πέρασαν όλοι και όλες, τόσο στις διαδικασίες του συνεδρίου, όσο και (κυρίως), στην ομιλία του πρωθυπουργού στο γεμάτο συνεδριακό κέντρο. Είναι μια από τις πολύ σπάνιες, αν όχι η μοναδική φορά, που χρησιμοποιήθηκαν τέτοια μέτρα ασφαλείας σε τέτοια εκδήλωση, στα Γιάννενα.

Ωστόσο, τα σωματεία κατάφεραν και βρέθηκαν εντός του συνεδρίου. Το Σωματείο Μετάλλου συγκεκριμένα, μοίρασε προκήρυξη η οποία έφτασε μέχρι… την αίθουσα όπου θα γινόταν το «μίνι υπουργικό συμβούλιο». Στην προκήρυξη, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Από τη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό, στα εγκαίνια της Ιόνιας, δεν είχαμε καμία απάντηση. Αλλά από το πλειστηριασμό, με νόμους της κυβέρνησής του, που έγινε στα κτίρια της Spider στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι παίρνουν 99.000 ευρώ και η τράπεζα 1.650.000 ευρώ». Το θέμα της Spider συζητήθηκε στο συνέδριο, με πρόταση από το γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa