Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 11-01-2017, 19:52
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Μάλτα αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρωθυπουργός Γιόζεφ Μουσκάτ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποσαφήνισε της προτεραιότητες της.

Στη κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το μεταναστευτικό, με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως στόχος της προεδρίας είναι η επίτευξη μεγαλύτερης σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την «κατανομή της ευθύνης», θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και τον έλεγχο των συνόρων. 

«Για να επιτύχουμε πρόοδο, πρέπει πρώτα να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μετά ελπίζουμε να ακολουθήσει η αλληλεγγύη και η κατανομή των βαρών», σημείωσε ο κ. Μουσκάτ, επισημαίνοντας πως η αλληλεγγύη δεν μπορεί να δίνεται «α λα καρτ», αλλά πρέπει να υπάρχει πάντα μεταξύ των κρατών-μελών.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε πως το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, αλλά είναι ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης». 

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της μαλτέζικης προεδρίας θα βρεθεί και η κοινωνική διάσταση της εσωτερικής αγοράς και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit, ο κ. Μουσκάτ επεσήμανε πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν όπως έγιναν και κατά την ελληνική κρίση, δηλαδή θα γίνουν από τους θεσμούς, αλλά στο τέλος θα χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις από το Συμβούλιο.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα