Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μάθημα κτηνοτροφίας από τους Γάλλους

Εικόνα του άρθρου Μάθημα κτηνοτροφίας από τους Γάλλους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2018, 17:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πρόγραμμα κατάρτισης διάρκειας 15 ημερών στη Νότια Γαλλία με τίτλο «Μετακινούμενη κτηνοτροφία, ένα πανάρχαιο σύστημα εκτροφής ζώων στον 21ο αιώνα» διοργάνωσε η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Φορέας υποδοχής ήταν το Atelier Laines d' Europe, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με δραστηριότητα στον χώρο της γαλλικής και ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας για περισσότερα από 25 χρόνια, που δίνει έμφαση στην αξιοποίηση του μαλλιού των αγροτικών ζώων. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε δυο μεγάλα εθνικά πάρκα της Νότιας Γαλλίας, του Mercantour και του Cévennes. Σκοπός ήταν να  γνωρίσουν οι 13 νέοι κτηνοτρόφοι-μέλη της Ένωσης και δύο γεωπόνοι του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Ιωαννίνων τους σύγχρονους τρόπους ποιμενικής εκτροφής των αγροτικών ζώων σε μια μεσογειακή περιοχή με παρόμοιες εδαφοκλιματικές συνθήκες με την Ελλάδα.

Η γνωριμία με εναλλακτικούς τρόπους διαδικασιών πιστοποίησης και εμπορίας των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλα, τυρί, κρέας, αυγά) είτε αξιοποιώντας τον αναπτυγμένο στη Γαλλία αγροτουρισμό είτε μέσω συνεταιριστικών κτηνοτροφικών οργανώσεων ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εξίσου εντυπωσιακή αποδείχθηκε και η παρακολούθηση της επιτυχημένης προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τους γάλλους κτηνοτρόφους για αξιοποίηση του μαλλιού και του δέρματος των ζώων τους, που σήμερα στη χώρα μας έχουν μηδενική αξία, ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back