Την έντονη ανησυχία της για την επικείμενη επαναχάραξη των ορίων της όχθης της λίμνης των Ιωαννίνων καταθέτει σε ερώτησή της στη Βουλή, με αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, η βουλευτής Ιωαννίνων της «Νέας Αριστεράς» Μερόπη Τζούφη.
Η κα Τζούφη αναφέρεται στη νέα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας «η οποία, σε συνδυασμό με το θεσμικό πλαίσιο του νόμου 5092/2024 για την 'αξιοποίηση του αιγιαλού', ανοίγει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση καταπατήσεων και την οικοπεδοποίηση παραλιμνίων εκτάσεων». «Μάλιστα, η εφαρμογή των διατάξεων του αιγιαλού σε λιμναία οικοσυστήματα, όπως η Παμβώτιδα, ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική και πολεοδομική υποβάθμιση» τονίζει.
Η Μερόπη Τζούφη καταγγέλλει την απουσία του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη διαδικασία, ενώ υπενθυμίζει πως η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης εκκρεμεί από το 2019, παρά την ολοκλήρωση της σχετικής νομοπαρασκευαστικής εργασίας.
«Την ίδια ώρα, το υπό εκπόνηση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ιωαννίνων κινδυνεύει να αποδειχθεί εργαλείο εμπορευματοποίησης του παραλίμνιου χώρου, εφόσον δεν ενσωματώσει αυστηρές δικλίδες προστασίας για τη λίμνη και τον δημόσιο χαρακτήρα της» προσθέτει.
Η βουλευτής της «Νέας Αριστεράς» καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις μεθοδεύσεις που απορρυθμίζουν τη θεσμική προστασία της Παμβώτιδας και να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου η διαχείριση λιμναίων οικοσυστημάτων βασίζεται στον δημόσιο έλεγχο, την περιβαλλοντική ευθύνη και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.
Διαβάστε: Τα όρια της λίμνης, οι επερχόμενες αλλαγές και αρκετά κρίσιμα ζητήματα