Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λύματα με «θετικό σήμα»

Εικόνα του άρθρου Λύματα με «θετικό σήμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2020, 23:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΔΕΥΑΙ (μέσω του email του προέδρου της Άρη Μπαρτζώκα) ενημερώνει με βραδινή της ανακοίνωση για τα αποτελέσματα αναλύσεων σε δείγματα ακαθάρτων υδάτων που αφορούν τον εντοπισμό Covid-19. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, τα λύματα δεν είναι «καθαρά» από κορονοϊό, με αρκετές περιοχές να δίνουν «θετικό σήμα».

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι της 9ης, 10ης και 11ης σειράς των δειγμάτων, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς η χρονική περίοδος. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι σειρές αυτές αντιστοιχούν στις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δεδομένου ότι οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις των ακαθάρτων υδάτων είναι εβδομαδιαίες.

Την όλη εργασία έχουν αναλάβει τα Εργαστήρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΙ.

Τα αποτελέσματα και των τριών τελευταίων αναλύσεων «δείχνουν» λοιπόν θετικό σήμα στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Άλσους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε δύο από τις τρεις αναλύσεις ανιχνεύτηκε θετικό σήμα στα σημεία δειγματοληψίας της οδού Αρχ. Μακαρίου, του Πανηπειρωτικού Σταδίου και της Βιομηχανικής Περιοχής και στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού. Σε μία μόνο ανάλυση (την 9η) εντοπίστηκε θετικό σήμα στα λύματα του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας και σε άλλη μία (10η) στην περιοχή Σεισμοπλήκτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δειγματοληψίες γίνονται σε 10-12 σημεία της πόλης.

Η ΔΕΥΑΙ κάνει γνωστό δε ότι πριν από λίγες ημέρες έγινε η παραλαβή του αυτόματου δειγματολήπτη, ο οποίος είχε παραγγελθεί από τη ΔΕΥΑΙ μετά από σχετικό αίτημα του Πανεπιστημίου. Ήδη έχει ξεκινήσει η πειραματική χρήση του. Ο δειγματολήπτης θα τοποθετηθεί στην είσοδο των εγκαταστάσεων της μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού και θα διενεργείται λήψη δειγμάτων καθ' όλο το 24ωρο. Με αυτόν τον τρόπο, τα δεδομένα που θα συλλέγουν τα Εργαστήρια, θα είναι περισσότερα και πιο ολοκληρωμένα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back