Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λοιμώδη νοσήματα: χαμηλά στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Λοιμώδη νοσήματα: χαμηλά στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2018, 22:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καταρχάς, η Ήπειρος έχει μικρό ποσοστό κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Τα στοιχεία που καταγράφηκαν το 2017, απεικονίζουν την καταγραφή στο 1,6% πανελλαδικά, 96 συνολικά περιπτώσεις σε απόλυτο αριθμό.

Από αυτές, οι 2 αφορούσαν ελονοσία, 10 βακτηριακή μηνιγγίτιδα, 3 ιογενή μηνιγγίτιδα, 26 σαλμονέλλωση, 9 φυματίωση, 1 Ηπατίτιδα Α και 25 γρίπη.

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που επεξεργάζεται η ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν επίσης ότι πανελλαδικά πέρυσι καταγράφηκαν 5.967 κρούσματα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα νοσήματα περιγράφονται ως εξής:

Η Φυματίωση που παρακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων και δηλώνεται μέσω ειδικού δελτίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας, παρότι έχει τεθεί ως στόχος να εξαλειφθεί ο επιπολασμός της και οι θάνατοι έως το 2050.

Η Σαλμονέλλωση είναι η κυριότερη τροφιμογενής λοίμωξη.

Η Μηνιγγίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και οφείλεται σε ιούς, βακτήρια και σπανιότερα σε μυκητιασικές λοιμώξεις.

Η Ελονοσία προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού, και παρότι είχε εξαλειφθεί στην Ελλάδα μέχρι το 1974, επανεμφανίστηκε τα τελευταία έτη λόγω αύξησης των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών (εισερχόμενοι ταξιδιώτες, μετανάστες από ενδημικές χώρες), ένα φαινόμενο παρατηρούμενο σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες με αναμενόμενη την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας προσεχώς, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Η οξεία Ηπατίτιδα Α εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, με μετανάστες από χώρες υψηλής ενδημικότητας καθώς και σε ομάδες ατόμων με πλημμελή ατομική υγιεινή.  

Τα κρούσματα γρίπης ήταν λιγότερα το 2017 από το 2016, ωστόσο ο συνολικός αριθμός της καταγραφής, είναι ο μεγαλύτερος από το 2010 και μετά, σε όλη τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back