Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίμνη με ολίγη πολιτική κόντρα και… πτηνοτροφεία

Εικόνα του άρθρου Λίμνη με ολίγη πολιτική κόντρα και… πτηνοτροφεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2019, 23:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και από το βήμα της ημερίδας για το τελικό στάδιο διαβούλευσης του σχεδίου (σ.σ. νωρίτερα είχε δώσει συνέντευξη Τύπου) που έγινε στην αίθουσα της ΕΗΜ.

Από την ημερίδα δεν έλειψαν, όπως ήταν αναμενόμενο, η κριτική στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων με τον κ. Φάμελλο να θυμίζει καταδίκες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας και πρόστιμα.

Κατά τις τοποθετήσεις των επισήμων, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και η αντιπεριφερειάρχης (και υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων) Τατιάνα Καλογιάννη ήταν αυτοί που εξέφρασαν έντονα τους προβληματισμούς τους για το γεγονός ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) προχωρά χωρίς τη νέα ειδική περιβαλλοντική μελέτη –νωρίτερα ο κ. Φάμελλος είχε καταθέσει αναλυτικά τη δική του θέση επί του θέματος αυτού. Μεταξύ αναπληρωτή υπουργού και κ. Καλογιάννη υπήρξε μια μικρή αντιπαράθεση, όταν η δεύτερη ανέφερε στην τοποθέτησή της: «Πώς είναι δυνατόν να προηγείται το Π.Δ.; Δεν θα ακυρωθεί στο ΣτΕ; Τελικά με την αντιστροφή που κάνατε, ακυρώνετε οι ίδιοι τις ενέργειές σας». Ο κ. Φάμελλος, διακόπτοντας την κ. Καλογιάννη, της ζήτησε να καταθέσει τη δική της πρόταση, λέγοντας ότι «αποτελούσε δέσμευσή μας το Π.Δ. προς την τοπική κοινωνία, η οποία το ζήτησε επίμονα. Τι θέλετε; Να περιμένετε άλλα πέντε χρόνια;».  Η πρώτη τοποθέτηση έγινε πάντως από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος εμφανίστηκε αρκετά συναινετικός ενώ αναφέρθηκε στο αγαπημένο του θέμα, στα αναχώματα.

Επί του θέματος, τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και οι συνεργάτες του μίλησαν για διορθώσεις που γίνονται επί του σχεδίου, μετά και τις προτάσεις φορέων. Οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν την πρόβλεψη για ειδική πολεοδομική μελέτη και για τον Μάτσικα –κάτι που εξαρχής είχε θεωρηθεί παράβλεψη εκ μέρους του υπουργείου δεδομένου ότι υπάρχει από χρόνια ομοφωνία σε όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας- και για το κυνήγι. Το σχέδιο Π.Δ. είχε προκαλέσει την αντίδραση των κυνηγών λόγω προβλέψεων που θέτουν σε αμφισβήτηση τη διεξαγωγή του κυνηγιού σε κάποιες περιοχές. Το υπουργείο αποδέχτηκε τις παρατηρήσεις και αποφάσισε να γίνεται ό,τι ορίζει κάθε χρόνο η ρυθμιστική απόφαση θήρας μέχρι την έκδοση του σχεδίου διαχείρισης. Μια σημαντική ακόμη αλλαγή, αφορά το περιβαλλοντικό πάρκο στην περιοχή Κατσικά, για το οποίο το υπουργείο θα λάβει υπόψη και τα υδροβιολογικά χαρακτηριστικά για την ενίσχυση της αποκατάστασης του οικοσυστήματος.

Το θέμα όμως που απασχόλησε ιδιαίτερα τον κ. Φάμελλο, ήταν η πτηνοτροφική δραστηριότητα. Το σχέδιο Π.Δ. έρχεται να απαγορεύσει την ίδρυση και την επέκταση πτηνοτροφείων και σε ζώνη που μέχρι σήμερα ήταν ελεύθερη: στην ευρύτερη περιοχή του Ασβεστοχωρίου και της Κόντσικας, με το σκεπτικό ότι υπάρχει κορεσμός.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε πολύ επίμονα και το ζήτημα της σωστής διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων, υπενθυμίζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κυκλικής οικονομίας. Νωρίτερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου, είχε σημειώσει την αντίφαση να μη θέλει μια περιοχή με ζωικά απόβλητα τα εργοστάσια επεξεργασίας βιομάζας (σ.σ. σαφής αναφορά εκ μέρους του στις αντιδράσεις για τις μονάδες παραγωγής βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων). Στο πλευρό του στάθηκε και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος μίλησε για έναν μεγάλο αριθμό πτηνοτροφείων που δεν τηρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας, θέτοντας όχι μόνο την περιβαλλοντική διάσταση αλλά κι αυτή του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ανέφερε επίσης τον Ιούνιο λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων. «Από εκεί και πέρα οι έλεγχοι θα γίνουν» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε κι άλλα πτηνοτροφεία αν είχαν ληφθεί μέτρα όπως η λειτουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων» ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι ζητήματα όπως η στάθμη της λίμνης και τα αναχώματα, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της νέας ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την τοποθέτηση εκπροσώπων και από άλλους φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back