Δύο χρόνια, μέχρι τον Νοέμβριο του 2026, ετοιμάζεται να πάρει παράταση η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, την οποία υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Κι αυτό επειδή δεν προβλέφθηκε η σύνταξη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, η οποία είναι απαραίτητη στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που γίνονται σε περιοχές Natura.
Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο κομμάτι του τουλάχιστον, ανήκει σε περιοχή Natura. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπήρξε αυτή η πρόβλεψη εξαρχής. «Στον φάκελο του έργου προβλεπόταν μεν η σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των προτεινόμενων έργων, χωρίς όμως την πρόβλεψη σύνταξης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης» αναφέρεται στην υπηρεσιακή εισήγηση η οποία προτείνει τη χορήγηση παράτασης για την ολοκλήρωση της μελέτης μέχρι τον Νοέμβριο του 2026.
Την τελική απόφαση αναμένεται να πάρει η Περιφερειακή Επιτροπή στην επερχόμενη συνεδρίασή της στις 10 Δεκεμβρίου.
Η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας ανατέθηκε σε μελετητική εταιρία τον Μάιο του 2022 με κόστος σύμβασης 942.000 ευρώ (ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 2,3 εκατ. ευρώ) και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2024.
Πριν από δύο μήνες, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, κατά τη διαδικασία λογοδοσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο (μετά από επερώτηση που είχε καταθέσει η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση») είχε πει ότι η όλη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθεί και μελέτη Ειδική Οικολογικής Αξιολόγησης η οποία χρειάζεται τον χρόνο της. Σε καμία περίπτωση, δεν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια!
Στην υπηρεσιακή εισήγηση, που θα συζητηθεί την Τρίτη, αναφέρεται ότι η χρονική διάρκεια εκπόνησης της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για τα εξεταζόμενα έργα εκτιμάται σε 9 με 10 μήνες. Άλλοι τέσσερις μήνες θα χρειαστούν για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Μετά την έκδοση της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων, θα εγκριθεί η προμελέτη και θα δοθεί εντολή για την σύνταξη των οριστικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης. Συνολικός απαιτούμενος χρόνος για όλα αυτά; 24 μήνες.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα…
Η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι πια σαφές ότι θα αργήσει πολύ. Ακόμα και αν όλα πάνε καλά, και η μελέτη παραδοθεί τέλη του 2026-αρχές του 2027, θα πρέπει να ετοιμαστούν τα προτεινόμενα έργα, και κυρίως να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση…