Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 7-07-2016, 14:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμα ζητούμενο παραμένει ο ακριβής αριθμός των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Το θέμα είναι ότι ο αριθμός αυτός ανεβοκατεβαίνει από τα χείλη του πλέον αρμόδιου, του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη.

Μετά τις δηλώσεις του για τέσσερις δόσεις, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει κατά δύο τον αριθμό των δόσεων. Βεβαίως και οι δηλώσεις ανήκουν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας κ. Αλεξιάδη, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το οικονομικό επιτελείο μελετά το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων σε έξι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η καταβολή του φόρου πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με αποτελέσματα να προκύπτουν τέσσερις μηνιαίες δόσεις, δεδομένου ότι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο, εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου η εξόφληση να συντελεστεί σε έξι δόσεις, όπως ακριβώς συνέβη και τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα επιμηκυνθεί έως τον Φεβρουάριο του 2017.


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης προχώρησε και σε διευκρινιστική ανακοίνωση, στον απόηχο του δηλώσεων, σε ραδιοφωνικό σταθμό. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι:

-Με νόμο  του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση – υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. 

-Με νόμο  του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

-Από την πρώτη  μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ. 

-Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε 5 μηνιαίες δόσεις. 

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso