Ενα αφιέρωμα του «Τύπου Ιωαννίνων» στην προέλευση της ονομασίας χωριών και οικισμών του νομού Ιωαννίνων
Η Λαγκιώτισσα είναι ένα μικρό χωριό, που, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2021, μετράει μόλις 13 κατοίκους. Είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές της Ολύτσικας, σε υψόμετρο 420 μ., και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Δωδώνης.
Στις βιβλιογραφικές αναφορές του 19ου αιώνα, το τοπωνύμιο αναφέρεται ως «Λογγιώτισσα». Ο λόγιος Ιωάννης Λαμπρίδης αναφέρει: «Το αρχαίον ταύτης όνομα Λογγιότισσα ην δια τα πολλά αυτής δάση…». Κι όντως στην περιοχή υπάρχει πυκνή βλάστηση. Ως «Λογγιώτισσα» καταγράφεται και σε οθωμανικά κατάστιχα του 1895.
Ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ευ. Οικονόμου («Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική Εξέταση») επισημαίνει ότι το τοπωνύμιο «Λογγιώτισσα» πρέπει να θεωρηθεί ότι προέρχεται από το εθνικό Λογγιώτισσα κι αυτό από τοπωνύμιο Λόγγος + την κατάλληξη -ιώτισσα.
Το 1940, το όνομα του οικισμού έγινε «Λαγκιώτισσα».
Στη διδακτορική διατριβή «Η Γενική Διοίκηση Ηπείρου. Η αγροτική ιδιοκτησία (1913-1918)» (Ιωάννινα, 2001) του Κώστα Βακατσά, καταγράφεται ότι σύμφωνα με τον ιστορικό και λόγιο Παναγιώτη Αραβαντινό, την περίοδο της ύστερης οθωμανοκρατίας το χωριό αποτελούσε μουατζέλι (ένα καθεστώς μεταξύ πώλησης και διηνεκούς μίσθωσης) με ιδιοκτήτες την οικογένεια Ζήκου. Το αγρόκτημα είχε έκταση 3.527 στρέμματα, με τα δάση να καταλαμβάνουν 1000 περίπου στρέμματα και με τις καλλιέργειες 750 στρέμματα.