Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κυβερνοεπίθεση «ρίχνει» διαδικτυακούς κολοσσούς

Εικόνα του άρθρου Κυβερνοεπίθεση «ρίχνει» διαδικτυακούς κολοσσούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2016, 13:47
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κυβερνοεπίθεση με στόχο μία σχετικά άγνωστη εταιρεία υποδομών Ίντερνετ, την Dyn, προκάλεσε προβλήματα στην πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό γνωστών ιστοσελίδων χθες Παρασκευή- μεταξύ των οποίων το Paypal, το Twitter, το Spotify, το Netflix, το Mashable και αρκετά άλλα.

Οι ιστοσελίδες στις οποίες υπήρξαν προβλήματα πρόσβασης ανήκουν σε εταιρείες- πελάτες της Dyn -μιας σχετικά άγνωστης φίρμας στον χώρο του DNS (Domain Name Service) στο Νιου Χαμσάιρ. 

Η εταιρεία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, στοχοποιήθηκε από δύο διαδοχικές επιθέσεις που έκαναν δύσκολη την πρόσβαση στις σελίδες των πελατών της. 

Σε ανακοίνωση στη δική της ιστοσελίδα, η εταιρεία έκανε λόγο για επιθέσεις DDoS (distributed denial of service), στις οποίες οι servers «βομβαρδίζονται» με τεράστιους όγκους δεδομένων, ώστε να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Η πρώτη επίθεση άρχισε νωρίς χθες το πρωί στις ΗΠΑ και επηρέασε κυρίως τα ανατολικά της χώρας. Σε πρώτη φάση έγινε δύσκολη η πρόσβαση σε κάποιες ιστοσελίδες, καθώς ήταν πιο χρονοβόρα η επεξεργασία των αιτημάτων και τα προβλήματα διήρκεσαν περίπου δύο ώρες- ενώ σε κάποιες ιστοσελίδες- υπηρεσίες (Paypal, Tumblr, Pinterest) τα προβλήματα ήταν περιοδικά. 

Στην περίπτωση του Paypal, αναφέρθηκε πως κάποιοι πελάτες δεν μπορούσαν να προβούν σε πληρωμές σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, αν και δεν δέχτηκε το ίδιο επίθεση. 

Η δεύτερη επίθεση άρχισε πιο αργά, με τις τακτικές να είναι σε γενικές γραμμές οι ίδιες, και παρεμφερή προβλήματα να σημειώνονται, πάλι σε πελάτες της Dyn, στα sites των οποίων ήταν δυσκολότερη η πρόσβαση. 

Το Gizmodo δημοσιοποίησε μια μεγάλη λίστα με ιστοσελίδες οι οποίες διαπιστώθηκε πως επηρεάστηκαν, και αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ανέφερε ότι φαινόταν να είναι σε εξέλιξη τρίτο κύμα επίθεσης, με τη Dyn να επισημαίνει στο CNBC ότι επρόκειτο για μια επίθεση που είχε σχεδιαστεί και εκτελεστεί καλά, προερχόμενη από δεκάδες εκατομμύρια διευθύνσεις ΙΡ την ίδια στιγμή, η οποία επηρεάζει και μέρος της Ευρώπης. 

Επίσης, όπως ανέφερε το Reuters το πρωί του Σαββάτου, η επίθεση εξαπολύθηκε μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες κοινές συσκευές (πχ webcams, ψηφιακές κάμερες) συνδεδεμένες με το Ίντερνετ, που είχαν μολυνθεί με κακόβουλο κώδικα.


ΑΓΝΩΣΤΟΙ

Είναι ακόμα άγνωστο το ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, οι οποίες άρχισαν στις ανατολικές ΗΠΑ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε άλλα τμήματα της χώρας και τη δυτική Ευρώπη.

Λόγω της περιοδικής φύσης των προβλημάτων ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι της- ωστόσο, σύμφωνα με το Gizmodo, ο αριθμός ήταν μεγάλος, και περιλαμβάνονταν, πέρα από τα προαναφερθέντα, το CNN, το HBO Now, οι New York Times, το People.com, η Wall Street Journal και το Yelp.

Αμερκανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως την υπόθεση διερευνούν το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως το περιστατικό λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου η οποία χαρακτηρίζεται από έντονους προβληματισμούς για την κυβερνοασφάλεια στις ΗΠΑ, ειδικά μετά από τις κατηγορίες προς τη Ρωσία για επιθέσεις χάκερ με σκοπό τον επηρεασμό των αμερικανικών εκλογών.

Η Dyn εδρεύει στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ και παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης DNS (domain name servers). Στους πελάτες της περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες, όπως οι Pfizer, Visa Netflix, Twitter, Soundcloud και BT. Όπως ανακοίνωσε, είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες να βρεθεί πώς η επίθεση προκάλεσε το πρόβλημα, αλλά προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back